Bursa ekolojik koşullarında ekmeklik buğdaylarda (triticum aestivum L.) verim ve verime etkili bazı özelliklerin korelasyonu ve path analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa ekolojik koşullarında 1994, 1995 ve 1996 yıllarında ondört farklı ekmeklik buğday genotipi ile yürütülen çalışmada, dekara tane verimi, bitki boyu, başakla tane sayısı, başakla tane ağırlığı, 1000 tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı arasındaki korelasyonlar ile bu özelliklerin dekara tane verimi üzerine doğrudan ve dolaylı etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda başakta tane ağırlığının dekara tane verimi üzerine en etkili özellik olduğu ve Bursa koşullarında yürütülecek ıslah programlarında başakta tane ağırlığının seleksiyon kriteri olarak ele alınabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
The correlations among seed yield per decar and plant height, seed number per spike, seed weight per spike, 1000 seed weight and hectoliter ıveight, and direct and indireel effects of these trail on seed y ield were in vestıgated in comman wheat with 14 different genotypes in 1994 1995 and 1996 in Bursa conditions As a results , seed weight per spike was the most efficient trart on seed yielt per decar and it was concluded that ıhis trait could be consrered as selection criterıa m breeding programme under Bursa conditions.

Description

Keywords

Ekmeklik buğday, Verim, Korelasyon ve path analizi, Comman wheat, Yield, Correlation and path cofficient

Citation

Yağdı, K. (2001). "Bursa ekolojik koşullarında ekmeklik buğdaylarda (triticum aestivum L.) verim ve verime etkili bazı özelliklerin korelasyonu ve path analizi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1), 11-18.