Yalova ve yöresinde damla ve mini yağmurlama başlıkları ile sulama sistemleri üzerine bir inceleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada toprak ve su kaynakları sınırlı, buna karşın ekolojik koşullar bitki yetiştirmeye uygun olan Yalova ve yöresindeki damla ve mini yağmurlama sulama yöntemlerinin uygulamaları incelenmiştir. Yörede 978.643 dekan açık, 6.465 dekan kapalı alanda olmak üzere damla sulama yöntemi, 36.4 dekarlık alanda ise mini yağmurlama sulama yöntemi uygulanmaktadır. Damla sulama yöntemi en çok elma, armut, erik, ayva, kiraz, şeftali ve karanfilde, mini yağmurlama yöntemi ise kesme çiçek yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Her iki yöntemin uygulamasıda karşılaşılan başlıca sorunlar; damlatıcı ve yağmurlayıcıların tıkanması, özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde farklı bitki yetiştirilmesinin yöntemle sınırlandırılmasıdır.
The aim of this study was to evaluate the trickle and mini sprinkler irrigation systems in Yalova region. Total area in which trickle and mini sprinkler irrigation applied is 985 decar and 36 decar respectively. These systems are used for irrigation of both greenhouse and outdoor horticultural crops. The main problem faced in trickle irrigation was clogging of the drippers and it was also found that mini sprinkler irrigation is not suitable in growing different crops under greenhouse conditions.

Description

Keywords

Yalova ve yöresi, Seralarda sulama, Damla sulama, Mini yağmurlama

Citation

Yazgan, S. ve Korukçu, A. (1992). "Yalova ve yöresinde damla ve mini yağmurlama başlıkları ile sulama sistemleri üzerine bir inceleme". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1), 163-171.