Türkiye'de sığır eti ve süt üretiminin ekonometrik analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada ülke hayvancılığının en önemli dallarından olan sığır eti ve süt üretimi alanlarında karşılaşılan sorunların temel nedenlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla üretimi etkileyen başlıca faktörlerin üretimle ilişkileri ekonometrik modeller kurularak analiz edilmiştir. Ekonometrik modeller doğrusal ve doğrusal olmayan kalıplar şeklinde oluşturularak, en uygun modelin saptanmasına çalışılmıştır. Araştırmada kırmızı et (sığır eti) ve süt üretimi değişkenleri kullanılmış, bunları etkileyen bağımsız değişkenler ise hayvan sayısı, baş fiyat, enflasyon oranı, tarımda asgari ücret, hayvancılık kredileri, pazar fiyatı, fiyat riski (t_2 - t_1) ve yem üretimi şeklinde incelenmiştir. Tarımsal üretim ortalama rakamlarla altı aylık ya da bir yıllık dönemlerde gerçekleştiği için, bağımsız değişkenlerin bir yıl önceki (t-1), üretim dönemi başında kullanıldığı kabul edilen değerleri modellerde esas alınmıştır. İncelenen dönemde bağımsız değişkenler genel olarak üretimi artırıcı etki yapmış, ancak negatif faktörler (enflasyon, aşın pazarlama marjı, vb.) nedenleriyle artış hızı gerileme göstermiştir. Özellikle enflasyon üretim miktarını ve pazar arzını olumsuz şekilde etkilemiştir.
The main aims of this research were to determine and to explain problems of beef and milk production in Turkey. lmportanı factors effecting the production were analysed by econometric models. In econometric models, the animal production were used as dependent variables, other variables such as number of livestock, main basic price, injlation rate, etc. were considered as independent variables. It was found that there is a close relationship between the beef, milk and feed production. Independent variables increased the production, however, increasing rate was decreasing gradually.

Description

Keywords

Sığır eti, Süt, Pazar, Regresyon modeli, Beef, Milk, Market, Regression models

Citation

Vural, H. (1993). "Türkiye'de sığır eti ve süt üretiminin ekonometrik analizi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 61-70.