Baccara gül çeşidinin soğukta muhafazası ve vazoda dayanımı üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1985

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Baccara gül çeşidinin çiçeklerine Gümüş tiyosülfat uygulaması ile soğukta muhafazanın vazo hayatına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla denemeye alınan güllerin çiçekleri kesildikten sonra, 3 parsel ve 3 tekrarlamalı olarak ilk iki uygulama 3.3 l'lik cam kavanozlar içersinde, son grup ise 1 kat pelur kağıdı ve 1 kat naylon ile sarılarak soğuk kabin içersine konmuşlardır. Kontrol ve 2 Mm Gümüş tiyosülfat uygulaması normal odada 20 ± 1 ° C ve % 60 ± 10 oransal nem koşullarında, soğukta su çektirilmeden muhafaza edilen güller ise deneme süresince + 4 ± 1 ° C'lik soğuk kabin içersinde ve % 80 ± 5 oransal nemde tutulmuşlardır. Araştırmada güllerin taç yapraklarının renkleri, çiçek ve sap ağırlık kayıpları, çiçek çap büyüklükleri ile çiçeklerin solunumları her iki günde bir olmak üzere ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre ; normal oda koşullarında Baccara gül çeşidi 4 günden fazla muhafaza edilememiştir. Çiçekçilik alanında yaygın kullanılan Gümüş tiyosülfatın 2 Mm 'lik çözeltisi bu gül çeşidinde vazo hayatını bilakis kısıtlayıcı bir etki yapmıştır. + 4°C'de ve % 80 oransal nemde güller 26 gün kadar muhafaza edilmişlerdir. Ancak 20. günden sonra ortam koşullarına alınan güllerde goncaların çap genişliklerinin artmadığı saptanmıştır.
In this research, the effects of silver thiosulphate application and cold storage to vase life were investigated in Baccara rose variety. After the flowers were cut which have taken to trial by this aim, they were taken in 3 plots and 3 repetitions. First two groups were taken into glass jars of 3.3 1 and last group were wrapped up in one fold of paper and one fold of nylon, then have taken into the cold cabin. Roses that took place in control and 2 Mm Silver thiosulphate applicated were held at the conditions of 20 ± 1 °C and 60 ± 10 % RH. On the other hand roses that stored without absorbing any water held in cold cabin at 4° ± 1 °C and 80 ± 5 % RH. In this research, petal colour, weight losses of flower and stern, flower diameters and respiration of flowers were determined every two days. According to the results; Baccara rose variety couldn’t stored in normal room conditions more than 4 days. On the contrary, 2 Mm sulphur thiosulphate solution prohibited the vase life of this rose variety. Roses were stored at 4° C and 80% RH up to 26 days. However, it has been determined that bud diameters of roses which was taken to the medium conditions after 20 th day were not enhanced.

Description

Keywords

Baccara gül çeşidi, Gümüş tiyosülfat, Soğukta muhafaza, Vazo hayatı, Baccara rose variety, Silver thiosulphate, Cold storage, Vase life

Citation

Türk, R. ve Mengüç, A. (1985). “Baccara gül çeşidinin soğukta muhafazası ve vazoda dayanımı üzerine bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 51-59.