Hadîd sûresindeki kıraat farlılıkları ve manaya etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-11-26

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kur’ân-ı Kerîm’deki kıraat farlılıkları, “kırâat-i aşere” (on kıraat) olarak meşhur olmuş ve Hz. Peygamber’den tevatür yoluyla nakledilerek gelmiştir. Kıraat farklılıklarının önemli bir kısmı, manaya etkisi olmayan şive, telaffuz ve okuyuş farklarından kaynaklanan şifahî farklılıklardır. Kıraat farklılıklarının çok az kısmının manaya etkisi vardır. Bu durum anlamda bir tezat ve çelişki oluşturmayıp, bilakis manaya zenginlik katmakta ve daha kapsamlı bir mana elde edilmesini sağlamaktadır. Makalemizde Hadîd sûresindeki kıraat farlılıkları ve manaya etkisi bağlamında bu hususun gösterilmesi hedeflenmiştir.
The differences of qira’at in Holy Qur’ān are called Al-Qirā’at al-Ashr alMutawatir and reported from Prophet Muhammad via an uninterrupted chain of reliable transmitters. Most of differences in qira’at do not have any sort of influences on understanding of the holy text on the contrary they are related to accent, pronunciation and qira’at which are based on oral differences. Very few of the differences in qira’at have an influence on the meaning. For his reason, the differences in qira’at do not cause any paradoxes and inconveniences, on the other hand enable to get a wide understanding and variety of meanings. The main aim of this article is to mention to this reality in the context of surah AlHadīd.

Description

Keywords

Tefsir, Hadîd sûresi, Kıraat farklılıkları, Mana, Kur’ân, Tafsir, Meaning, Qur’ān, The differences of qirā’at, Surah al-Ḥadīd

Citation

Efe, M. (2019). "Hadîd sûresindeki kıraat farlılıkları ve manaya etkisi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 28(2), 415-435.