Dinî otorite ve mistisizm

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-06-07

Authors

Scholem, Gershom

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Zaman zaman, aşkın olana yönelik ferdî gayretleri münasebetiyle tarihsel düzlemin dışında ve ötesinde yaşayan mistiklerin bu deneyimlerinin, tarihsel tecrübeyle ilişkisi olmadığı söylenir. Bazıları bu tarihsel olmayan yönelime hayranlık duyarken, diğerleri onun mistisizmin aslî zayıflığı olduğuna hükmederler. Her ne şekilde olursa olsun, bunun dinler tarihini ilgilendiren yönü, mistiğin derûnî tatmini değil, onun tarihsel olan dünyaya etkisi yanında yaşadığı dönemdeki dinî hayatla ve toplumuyla olan çatışmasıdır. Bununla birlikte, şayet mistisizmle dinî otorite arasında sıklıkla cereyan eden bu gerilimi anlamak istiyorsak mistisizm hakkında bazı temel gerçekleri hatırlamamız gerekir.

Description

Bu makale, Gershom Scholem’e ait, “On the Kabbalah and its Symbolism” (New York: Schocken, 1969) isimli kitabın 5-32 sayfaları arasındaki “Religious Authority and Mysticism” isimli bölümün tercümesidir.

Keywords

Dinî otorite, Mistisizm, Mutlak hakikat, Mistik

Citation

Scholem, G. (2020). ''Dinî otorite ve mistisizm''. çev. Salih Çift. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 29(1), 361-378.