Arap deyim ve atasözlerinde ‘el’ motifi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Milletler tarih ve kültürlerini dillerinde yaşatırlar. Dillerin en Lülenmiş unsuru ise, atasözleri ve deyimlerdir. Zira atasözlerinin ve deyimlerin bir kısmı, arkeolojik kazılarda elde edilen tarihî eserler gibi, geçmişin ve kültürün izlerini, yüzyılların birikimini üzerinde taşır. Derinlemesine incelendiklerinde dil, tarih ve kültür hakkında çok değerli bilgiler sunabilir. Arapçada “el” kelimesi de tarih ve kültürün izlerini üzerinde taşıyan kelimelerden biridir. Bu tür atasözlerini ve deyimleri incelemek âdeta bir kelimeyi izleyerek dil ve kültür tarihinde geriye doğru yapılan bir yolculuk gibidir. Böyle bir yolculuğun bugünkü nesillere aktaracağı önemli bilgiler vardır.
Proverbs and idioms like as archeologic artifacts, give us huge information about cultures and their historical development. So when we study words of any language having been used frequently in idioms and proverbs, we can trace the evolution of that language and culture through these idioms and proverbs. ‘Hand’ is one of these widely used words in Arabic idioms and proverbs. This article is an attempt to explore the meaning extensions of ‘yad’ in Arabic idioms and proverbs.

Description

Keywords

El motifi, Arap edebiyatı, Arap atasözleri, The hand motif, Arabic literature, Arabic proverbs

Citation

Taşdelen, H. (2009). "Arap deyim ve atasözlerinde ‘el’ motifi ". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 209-250.