Klâsik Arap Edebiyatında ‘Sakîl tipi’ ve bu tip çevresinde oluşan edebiyat

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Klâsik Arap edebiyatı kaynakları, Arap toplumsal yaşamının ilgi çekici ve reel karakterlerinden “sakil”e oldukça geniş bir yer ayırmıştır. Bu makale, aynı zamanda klâsik Arap mizahına da geniş katkı yapmış olan sakil tipine iliükin edebi malzemeyi ve terminolojiyi irdelemekte, ayrıca edebî kaynaklarda sakil tipine yöneltilen eleütiri biçimlerini ele almaktadır. Makalede, konunun özüne ışık tutacak mahiyetteki bir takım anekdotlara da yer verilmiştir.
The sources of classical Arabic literature devoted many pages for the “sakîl (unbearable person)”, one of the most interesting and real characters of Arabic social life. This article aims to study the literary materials and terms concerning “sakîl” which, at the same time, has a very important contribution to the field of classical humour. This work, also contains some anecdotes about “sakîl” which illustrate the heart of the matter.

Description

Keywords

Klâsik Arap edebiyatı, Sakîl, Mizah, Clasical Arabic literature, Unbearable person, Humour

Citation

Taşdelen, H. ve Şahin, Ş. (2009). "Klâsik Arap Edebiyatında ‘Sakîl tipi’ ve bu tip çevresinde oluşan edebiyat". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 183-208.