Emeviler döneminde Gazel ve Ömer bin Ebî Rabî‘a

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Emeviler döneminde gazel ve dönemin en ünlü şairlerinden olan Ömer b. Ebî Rabî‘’nın bu dönemin gazelindeki yeri incelenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede önce gazelin tanığı, Emeviler döneminde gazelin gelişmesi ve nedenleri, özellikleri ve türleri ele alınmıştır. Ömer b. Ebî Rabî‘a’nın bu dönemin gazelindeki yeri ile ilgili olarak biyografisi ve şairliğine yer verilmiştir. şairliği çerçevesinde ise zevk gazelindeki öncülüğü, etkilendiği ve etkilediği şairler, kadınlardan gördüğü ilgi, şiirine konu olan belli bağlı kadınlar, kendisine yöneltilen eleştiriler ve hakkında yapılan müstakil çalışmalar üzerinde durulmuştur. Çalışma, sonuç bölümüyle bitirilmiştir.
In this article we try to examine the ghazal in the Umayyads and Umar b. Abi Rabia’s position in this field as one of the most wellknown poets at that times. By doing this, we firstly deal with the definiton of Ghazal, its developing process in the Umayyads with its causes, characteristics, and kinds. Later we study Umar b. Rabia’s biography and poetry under the several headings of his leadership on the Ghazal of joy, the poets he influenced and was 44 influenced, women’s great interest to him, the women he talked about in his ghazals, the criticisms about him, and finally the works and studies on him.

Description

Keywords

Emeviler, Gazel, Kadınlar, Aşk, Arap Şiiri, Umayyads, Ghazal, Women, Love, Arabic Poem

Citation

Yalar, M. (2009). "Emeviler döneminde Gazel ve Ömer bin Ebî Rabî‘a". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 43-73.