İslamofobi ve Avrupa’da birlikte yaşama tecrübesi üzerine

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde, gerek tarihten gelen korkuların ve gerekse son yıllarda, gerekçesi ne olursa olsun, yaşanan terör olaylarının demokrasi ve insan haklarının beşiği olarak kabul edilen Batı dünyasında Müslümanlara karşı var olan ön yargıları iyice pekiştirdiğini ve gün yüzüne çıkardığını gözlemekteyiz. Bu ön yargıları besleyen önemli unsurlardan biri Müslümanların kendi dünya görüşü ve geleneksel yaşam tarzlarıyla Batı toplumlarının sosyal yapıları içinde kendilerine rol edinme çabalarıdır. Zira Müslümanlar artık Batı’da “konuk işçi” statüsünde olmayı reddetmekte ve kendilerini bulundukları ülkenin bireyleri olarak algılamaktadırlar. Bu ise onların toplum içindeki görünürlülüğünü artırmaktadır. Bu durum beraberinde Batı’nın, özellikle de Müslümanlar söz konusu olduğunda, alışık olmadığı yeni ve fakat zorunlu bir birlikte yaşama tecrübesinin ortaya çıkmasını da kaçınılmaz kılıyor. Biz bu makalede Avrupa Birliği’nin çeşitli kurulları marifetiyle İslamofobi ile ilgili hazırladığı raporların bir içerik analizini yaparak söz konusu raporlarda konuyla ilgili öne çıkan problemlere dikkat çekmeyi hedefliyoruz.
The fact that we are living in religiously, culturally, and ethnically diverse societies seems to go without saying. In theory this fact maybe regarded as something that can be conducive to the development of human condition and therefore must be celebrated. That is not the case in practice, however. The Muslims living in the Western societies face the problem of assimilation under the guise of integration. The fact that the Muslims have become more visible in the host countries makes the issue even more problematical. This study investigates some of these problems by analyzing various reports carried out by the leading European Institutions.

Description

Keywords

İslamofobi, Birlikte yaşama, Asimilasyon-entegrasyon, Avrupalı müslümanlar, Çoğulculuk-farklılık, Islomophobia, Coexistence, Assimilation-integration, European muslims, Pluralism-diversity

Citation

Er, T. ve Ataman, K. (2008). "İslamofobi ve Avrupa’da birlikte yaşama tecrübesi üzerine". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(2), 747-770.