İbn Hazm’ın dinî düşünce sisteminde Kur’ân ve yorum

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalede ünlü düşünür Ebû Muhammed b. Ali b. Ahmed b. Saîd b. Hazm’ın (ö. 456/1064), dinî düşünce sisteminde, Kur’ân nasslarını nasıl kullandığı ve nasıl bir yorum yöntemi izlediği hususları üzerinde durmaya çalıştık. Bu çerçevede evvelemirde onun Kur’an’ı ve Kur’an’ın metin yapısını nasıl algıladığını gösterir nitelikteki Kur’ân tarihi ve Kur’ân ilimlerine ilişkin görüşlerini ele aldık, bunun akabinde de yorum anlayışının takdim ve tahliline çalıştık.
This article attempts to analyze the ways in which Abu Muhammad b. Ali b. Ahmad b. Said b. Hazm (d. 456/1064) used the Qur’anic verses and what sort of an interpretive method he employed in his system of religious thought. In this context, the article first deals with Ibn Hazm’s views on the notions of the history of the Qur’an and the Qur’anic sciences, which may provide us with a better understanding of the way in which Ibn Hazm understands textual structure of the Qur’an. It also aims to analyze and present his understanding of interpretation.

Description

Bu yazı, “Uluslar Arası Katılımlı İbn Hazm Sempozyumu”nda sunulmuş olan “İbn Hazm’ın Kur’an’a Bakışı ve Tefsir Metodu” isimli tebliğin genişletilmiş halidir.

Keywords

Kur’an, Kur’an ilimleri, Tevil, Yorum, Qur’an, Qur’anic sciences, Tawil, Interpretation

Citation

Maşalı, M. E. (2008). "İbn Hazm’ın dinî düşünce sisteminde Kur’ân ve yorum". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(2), 331-358.