Ebü’l-Muîn en-Nesefî’ye göre Allah ve mekân

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalede mekân kavramının etimolojik ve terim manası üzerinde durulmuş, söz konusu terimin İslâm düşüncesinde bir tartışma konusu haline gelişi ve tarihi süreç içerisinde oynadığı role yer verilmiştir. Allah’a mekân nispet etme noktasında ileri sürülen tezler belirtilmiş, Allah’a yer ve yön izafe etmenin imkânı Ebü’l-Muîn en-Nesefî açısından incelenmeye çalışılmıştır. Son olarak da Nesefî’nin konu ile ilgili sunduğu naklî ve aklî delillerin yanı sıra şiirlerden kısa örnekler vermek suretiyle müteal bir varlık için hâdis belirtilerin söz konusu olamayacağı şeklinde ulaştığı sonuç değerlendirilmiştir.
In this article we studied the etymological and terminological meaning of “space”, with examining its role through history and how it became a subject of controversy in Islamic thought. In the second part we tried to examine different views of attributing of space to Allah and the possibility of attribution of space and aspect for Allah, according to Abu al-Muin al-Nasafi. Finally, through expressing logical and narrative arguments, with poetical argument also, put by Nasafi we explained his conviction that a transcendental being does not accept created peculiarities.

Description

Keywords

Ebü’l-Muîn en-Nesefi, Allah, Mekân, Mâtürîdîlik, Abu al-Muin al-Nasafi, Space, Maturidi thought

Citation

Muhammed, K. R. ve Karadaş, C. (2008). "Ebü’l-Muîn en-Nesefî’ye göre Allah ve mekân". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(1), 245-262.