Ebû Hâşim El-Cübbâî’nin düşüncesinde zemmin hak edilmesi (İstihkâku’z-Zemm)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ebû Hâşim el-Cübbâî’nin en çok eleştirilen görüşlerinin başında, zemmin hak edilmesine dair görüşleri gelir. Bu konudaki görüşleri sebebiyle Ebû Hâşim muhalifleri tarafından kişinin sebepsiz yere cezaya çarptırılabileceğini kabul etmekle itham edilmiştir. Bu eleştirilerin temelinde Ebû Hâşim’in failin yapmak ve terk etmek seçenekleri dışında kalabileceğini kabul etmesi yatmaktadır. Oysa onun bu görüşü sadece terminolojik bir farklılığı ifade etmektedir. Bu makale Ebû Hâşim’in bu konudaki görüşlerine açıklık kazandırmayı amaçlamaktadır.
The view of Abū Hāshim al-Jubbāī on the deserving the blame (istihqāq al-dhamm) is has been mostly criticized. He has been accused by opponents of considering that a man can be punished without any act. This criticism is based on his idea that a man can be totally without both act and omission. In fact his view is nothing more than a terminological difference. This article aims to clarify Abū Hāshim’s view on this topic.

Description

Keywords

Mutezile, Ebû Hâşim el-Cübbâî, Zemmin hak edilmesi (İstihkâku’z-Zemm), Mutazilah, Abū Hāshim al-Jubbāī, Deserving the blame (Istihqāq al-Dhamm)

Citation

Koloğlu, O. Ş. (2008). "Ebû Hâşim El-Cübbâî’nin düşüncesinde zemmin hak edilmesi (İstihkâku’z-Zemm)". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(1), 219-244.