Din eğitimi kişilik ilişkisi üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada din eğitimi değişkeni (variable) ile bazı kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Din eğitimi ile ilgili değişkenler bağımsız değişken, kişilik ile ilgili değişkenler ise bağımlı değişken olarak ele alınmış ve aralarındaki korelasyon incelenmiştir. Bu araştırma için seçilen kişilikle ilgili değişkenler şunlardır: Otoriteryenizm,dogmatizm, önyargılılık ve denetim odağı. Araştırmanın örneklem hacmi 204 bayan ve 111 erkek olmak üzere 315 denekten oluşmaktadır.
This paper is based on a field research on the relationship between the religious education as a variable and personality traits. A correlation has been studied between those variables related to religious education which have been taken as independent variables and those related to personality taken as dependent variables. This study has chosen the following dependent variables for personality traits: Authoritarianism, dogmatism, prejudice and locus of control. This study is based on a sample size of total 315 comprising of 204 female and 111 male respondents.

Description

Keywords

Din eğitimi, Otoriteryenizm, Dogmatik düşünce, Önyargı, Denetim odağı, Religious education, Authoritarianism, Dogmatism, Prejudice, Locus of control

Citation

Gürses, İ. (2007). "Din eğitimi kişilik ilişkisi üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 16(2), 79-122.