St. Thomas Aquinas’a göre aslî günah

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Asli günah Hıristiyanlık’ta insanlığın atası olan ilk insanın işlediği günahı ve bu günahın bütün insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ifade etmektedir. İlk olarak Pavlus’un mektuplarında görülen aslî günah düşüncesi, daha sonra Augustinus ile Pelagius arasında tartışma konusu olmuştur. Bu makale önce aslî günah doktrinin Aquinas’a kadar gelen tarihsel sürecini ele almayı; daha sonra Aquinas’ın konuyla ilgili görüşlerini sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Aquinas’ın, aslî günaha yönelik eleştirilere verdiği cevaplar da makalede konu edinilmektedir.
Original sin means either the sin that Adam committed or the consequences of that sin over all mankind. Found firstly in the Epistles of Paul, original sin was the subject of a discussion between Pelagius and Augustine. This article aims firstly to look over the historical development of the doctrine of original sin up to Thomas Aquinas and then to present Aquinas’ views of original sin. In addition, Aquinas’ answers to the critiques of original sin are also the subject-matter of this article.

Description

Keywords

Aslî günah, Aquinas, Hıristiyanlık, Pelagius, Augustinus, Original sin, Christianity, Augustine

Citation

Tarakçı, M. (2006). "St. Thomas Aquinas’a göre aslî günah". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(1), 307-318.