2020 Cilt 20 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 10 of 10
  • ItemOpen Access
    Bal arılarında gastrointestinal bakteriyel flora
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-05-06) Suyabatmaz, Şeyma; Bozdeveci, Arif; Karaoğlu, Şengül Alpay
    Bal arılarının (Apis mellifera) gastrointestinal sisteminde, mikroflora veya mikrobiyota olarak adlandırılan, çeşitli mikrobiyal tehditlere karşı korunmada, bazı metabolik faaliyetlerinde ve arı mahsullerinin üretiminde rol oynayan, arı bağışıklık sisteminde güçlü etki mekanizmalarına sahip, özgün bir mikroorganizma koleksiyonu bulunur. Özellikle yetişkin bal arıları çok zengin bir mikrofloraya sahiptirler. Arı sağlığının korunmasında en önemli ve dikkat çekici faktör, sahip oldukları bu mikrofloradır. Bal arıları (Apis mellifera) insanlar gibi toplu halde yaşar ve kovanda yaşamın devamlılığını sağlamak için iş birliği içinde çalışır. Üretken kolonilerde mikrobiyotadaki çeşitlilik artışı, arının gelişimsel yaşından beslenmesine, kovanın bulunduğu coğrafi konumdan iklim değişikliğine kadar çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu bakteriyel topluluk kompozisyonundaki çeşitlilik azlığının da arının mevcut üretkenliğini olumsuz yönde etkileyebileceği belirtilmektedir. Bu derleme, arı yaşamı için büyük önem arz eden bağırsak temel mikroflorasının çeşitliliğini, edinim yollarını, arının gastrointestinal sistemindeki özel kolonizasyonunu ve bal arısı için fayda mekanizmalarını açıklamaktadır.
  • ItemOpen Access
    The effects of medical and aromatic plant extracts on some physiologıcal characteristics of honeybee (Apis mellifera L.) colonies
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-05-29) Erdoğan, Yaşar; Cengiz, M. Murat
    In this study, the effects of extracts obtained from medicinal and aromatic plants added to syrups used to feeding honeybee (Apis mellifera L.) colonies on some physiological characteristics of colonies were investigated. The experiment was carried out on 6 groups of 5 colonies. These groups are syrup (S), syrup + Urtica dioica (SU), Syrup + Melissa officinalis (SM), Syrup + Hypericum perforatum (SH), Syrup + Achillea millefolium (SA) and syrup + Thymus serpyllum (ST). As a result of the research, the sealed brood area data were determined as 3013.24±1939.26, 3107.00±2060.42, 3270.81±2194.80, 3091.20±1962.69, 3273.90±2095.49 and 3613.06±2348.27 cm2 in S, SU, SM, SH, SA, ST groups, respectively. When we compare the honey yields of the experimental groups, according to group S, SU increased by 18.48%, SM 43.10%, SH 16.04%, SA 27.35% and ST 53.86%. Therefore, syrup + medicinal and aromatic plant extract mixture given to honey bee colonies may have a positive effect on colony development and honey yield.
  • ItemOpen Access
    Anadolu’nun farklı illerinden toplanan propolis örneklerinin kimyasal karakterizasyonu
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-04-29) Keskin, Şaban; Yatanaslan, Levent; Karlıdağ, Semiramis
    Propolis; bal arılarının bitkilerin farklı kısımlarından topladıkları reçineleri işleyerek kovanlarında depoladıkları viskoz yapışkan reçinemsi bir maddedir. Bu reçinemsi madde arıcılar tarafından farklı tekniklerle hasat edilerek ham propolis olarak endüstriye arz edilmektedir. Endüstrinin içeriği bilinen, belirli standartlarda propolis ürünleri üretebilmeleri adına bölgelerin propolislerinin balsam, toplam fenolik madde, kimyasal kompozisyon gibi kalite parametreleri açısından ortaya koyulması gerekmektedir. Bu çalışmada Marmara bölgesi ve civarındaki bazı illerden elde edilen propolis örnekleri analiz edilerek belirli özellikleri aydınlatıldı. %70’lik etanol ile hazırlanan propolis ekstraktları analize tabi tutuldu. Etanolde çözünen kısım olarak tanımlanan balsam miktarı gravimetrik olarak tayin edildi. Toplam fenolik madde miktarı Folin-Ciocalteu yöntemine göre belirlendi. Ekstraktların kimyasal kompozisyonu Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) metoduyla aydınlatıldı. Analiz edilen örneklerin balsam oranlarının %35 ile %72 arasında değiştiği tespit edildi. Ekstraktların toplam fenolik madde miktarının 28 ile 80 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/ mL aralığında olduğu belirlendi. GC-MS ile yapılan içerik analizinde, propolis ekstraktlarının uçucu bileşenler, fenolik asitler/flavonoidler, terpenik bileşikler, serbest yağ asitleri ve esterleri ve organik asitleri ihtiva ettiği görüldü. Örneklerin kimyasal bileşiminin kavak tipi propolis ile yüksek benzerlik gösterdiği görülmekle birlikte farklı bitkisel kaynaklardan bileşenleri de içerdikleri tespit edildi.
  • ItemOpen Access
    Chemical investigations on honey produced in bıngol and surroundings
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-05-06) Ateş, Yilmaz; Yaşar, Semih
    Bingol and the surrounding vicinity with its climatic conditions and rich flora is a convenient area for beekeeping. In this region, beekeeping activities are increasing day by day. In this study, by analyzing saccharose, invert sugar, pH, moisture and diastase enzyme activity, it is aimed to determine the conformity of the flower honey with standards that are produced in Bingol and its surrounding area. For this purpose, 7 honey samples were collected from seven distinct areas of Bingol and its surrounding (Bingol - Central, Kigi, Solhan, Karliova, Yayladere, Genc, Adakli) and analyzed. The average contents of sucrose, invert sugar, pH, moisture and amylase enzyme activity in honey samples were determined to be 1.65%, 80.23%, 2.81, 15.43% and 0.074 units mL-1, respectively. When the biochemical analysis average of all the regions was taken into consideration, the honey was found to comply with the Turkish Food Codex, and TS 3036 criteria in terms of the examined parameters. In order to develop the beekeeping industry and high quality honey production in this region, educational activities and financial support -with various projects - should be increased. The next step is to announce the findings obtained here about Bingol honey to the whole country and even abroad, with adequate advertising activities.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’nin farklı illerinde sonbahar döneminde üretilen ana arıların kalite kriterlerinin değerlendirilmesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2002-04-22) Arslan, Servet; Cengiz, Mahir Murat
    Bu çalışmada Türkiye’nin farklı illerinde (Ankara, Antalya, Konya, Mersin, Ordu) ticari ana arı yetiştiriciliği yapan altı işletmeden Ağustos–Eylül 2018 tarihlerinde üretilen ve tesadüfi olarak toplanan 30 adet ana arı kullanılmıştır. Ana arılarda kalite özellikleri olarak kabul edilen canlı ağırlık, spermateka çapı, spermateka hacmi ve spermatozoa sayısı değerlendirilmiştir. Ölçümler sonucunda sırasıyla ortalama 167,20±3,68 mg, 1.015±0.007 mm, 0,55±0,01mm³ ve 0.374±0.058 milyon/ana olarak belirlenmiştir. Ölçümü yapılan özelliklerden spermatozoit sayısı bakımından işletmeler arasında önemli derecede istatistiki fark belirlenirken (P<0.01), diğer özellikler bakımından farklılık bulunmamıştır. Kaliteli bir ana arıda canlı ağırlığın 200 mg ve üzeri, spermateka çapının 1.2 mm ve üzeri, spermateka hacminin 0.90 mm³ ve üzeri, spermatekada depolanan spermatozoit sayısının 5 milyon ve üzeri olması istenmektedir. Ana arıların canlı ağırlık, spermateka çapı, spermateka hacmi ve spermatekada depolanan spermatozoit miktarı yönünden kalite ve standart değerlerin çok altında belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Land use change assesment for beekeepıng ın southeast anatolıa
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-04-08) Sarı, Fatih; Sarı, Fadimana Koyuncu
    In this study, land use changes in Mersin, Adana, Osmaniye and Hatay provinces were determined. The study area has vital importance on honey production (citrus, cotton, etc.) for the Turkish beekeeping sector and it is very vulnerable to land use changes due to urbanization and climate change. The land use changes were determined by using 2000, 2006, 2012 and 2018 land cover maps in the Geographical Information Systems (GIS) platform. Moreover, 2000, 2006, 2012 and 2018 beekeeping statistics were retrieved to compare the land use changes and honey production. The results indicate that the fruit trees land use class has increased 1210 km2 from 2000 to 2018 because of these suitable lands for citrus production. In total, 3170 km2 natural plant areas have been destroyed within 18 years which threaten natural beekeeping activities. The study area includes 42 districts and when evaluating the beekeeping statistics, total honey production has increased from 6500 tons to 15000 tons from 2000 to 2018. For the purpose of evaluating land use change and its effects, transitions were determined for the 2000-2018 period to understand the change in land-use trends. The transitions revealed that fruit tree and agricultural lands are being enlarge by destroying the natural plant areas and other complex patterns which are important for beekeeping activities.
  • ItemOpen Access
    Farklı çiçek ballarının antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-03-15) Çınar, Aycan
    Bal, besleyici özelliği yüksek, biyoaktif bileşence zengin fonksiyonel bir gıdadır. Balın biyolojik aktivitesinin botanik orijin, coğrafya ve iklim özelliklerine göre farklılık göstermesi, ülkemizde üretilen monofloral ve multifloral balların kapsamlı olarak ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Doğal koruyucuların sentetik ürünlerle yer değiştirme anlayışının benimsenmesi, balın alternatif kullanım olanaklarının araştırılmasını sağlamaktadır. Bu amaçla, çalışmamızda lavanta, limon çiçeği, kekik ve multifloral balların antimikrobiyal aktivitesi belirlenmiş ve antimikrobiyal etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, genel olarak multifloral balın monofloral ballardan daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu, monofloral ballardan limon çiçeği balının test edilen mikroorganizmalara karşı güçlü inhibisyon gösterdiği, kekik balının ise en zayıf antibakteriyel etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Tüm bal çeşitlerinde antimikrobiyal aktivitenin (Bacillus cereus DSM 4312 hariç) sırasıyla bakteri > maya> küf olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, istatistiksel olarak en dirençli bakterinin B. cereus DSM 4312, en duyarlı bakterilerin ise Klebsiella pneumoniae ATCC 700603 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 35032 olduğunu söylemek mümkündür.
  • ItemOpen Access
    Tüketilebilir propolis ekstrelerinde kullanılan çözücülerin (menstrumların) değerlendirilmesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-01-28) Yıldız, Oktay
    Bu çalışmada propolis ekstraksiyonunda farklı çözücüler kullanarak elde edilen ekstraktların özellikleri araştırıldı. Su, gliserol, glikol ve etanolik ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri kıyaslandı. İstatistiksel olarak etanolik ekstraktlar fenolik madde miktarı, flavonoid madde miktarı ve FRAP antioksidan kapasitesi bakımından diğerlerinden yüksek bulundu. Ekstraktların antioksidan kapasiteleri ile çözücülerin dielektirik sabitleri arasında paralellik gözlendi. Numunelerin toplam fenolik madde miktarları 0,79-87,56 mg GAE/mL; toplam flavonoid madde miktarları 0,73-24,72 mg KE/mL arasında ve FRAP antioksidan kapasite 7,52-870,121 mM Troloks E/mL arasında bulundu. Bulgular etanolik ekstraktlara glikol ekstraktlarının alternatif olabileceğini göstermiştir. Ekstrelerin farklı biyoaktif özellikleri ile birlikte çözücülerin kullanım limitlerinin göz önüne alınması gerekliliği tartışıldı.
  • ItemOpen Access
    Bazı ham ve ticari ballarda ayırt edici parametre olarak invertaz ve glukoz-oksidaz aktivitesinin karşılaştırılması
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-01-28) Şahin, Hüseyin; Kolaylı, Sevgi; Beykaya, Mehmet
    Bu çalışmanın amacı, herhangi bir işlem görmemiş ve doğrudan üreticiden alınan bazı ham bal numuneleri ile ticari etiketle satılan bazı balların invertaz ve glukoz-oksidaz aktiviteleri açısından karşılaştırılması ve ham bal için ayırt edici bir analiz ve kalite parametresinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, 2 adet monofloral kestane balı ve 4 adet multifloral çiçek balının oluşturduğu ham bal grubu ile 6 adet çam balı ve 6 adet multifloral çiçek balının oluşturduğu ticari bal etiketli grubun spektrofotometrik olarak invertaz ve glukoz-oksidaz aktiviteleri hesaplanarak karşılaştırıldı. Uygulanan deneysel yöntemlere göre ham bal numunelerinin invertaz (135,028-238,878 U/kg bal ve 18,416-32,579 IN) ve glukoz-oksidaz aktiviteleri (Tespit Edilmedi-11.207 μg H2O2/g bal.h) ticari ballara göre daha yüksek bulundu. Her iki grubun sahip olduğu değerlerin istatistiki analizi, p<0,05 anlamlılık düzeyinde test edildi ve edinilen sonuçların ham ballar için ticari ballara göre ayırt edici bir kalite parametresi olduğu görüldü (p<0,05). Böylece piyasadaki ham balların tanımlanmasında özellikle invertaz aktivitesi değerinin ön plana çıkarılmasının önemi vurgulandı.
  • ItemOpen Access
    Bingöl’den temin edilen ballarda ıcp-ms ile bazı temel ve toksik elementlerin analizi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-01-28) Bengü, Aydın Şükrü; Kutlu, Mehmet Ali
    Araştırma Bingöl’de 2019 yılı bal hasat sonrası elde edilen süzme ballardaki bazı elementlerin ve ağır metallerin tespitine yönelik olarak yapılmıştır. Bal üretim alanlarından temin edilen 11 adet süzme bal örneklerinde bazı elementlerin ve ağır metallerin düzeyleri ICP-MS (İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi) ile belirlenmiştir. Bal örneklerinde As, Cd, Cs, Hg, Li, Pb, Se elementlerine rastlanmamış olup diğer elementler ve ağır metaller ortalama; Al 14,10 ±12,68 ppb, Ca 157,69±42,40 ppb, Cr 2,51±0,58 ppb, Cu 0,98±0,38 ppb, Fe 28,84±12,92 ppb, K 3920,12±1806,12 ppb, Mg 128,66± 33,08 ppb, Mn 3,93±2,61 ppb, Na 138,98±61,21 ppb, Ni 2,02±0,65 ppb ve Zn 9,71±6,74 ppb olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları bazı uluslararası limitlerle karşılaştırıldığında maksimum kalıntı limitlerinin altında olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın yapıldığı ballar insan sağlığı açısından herhangi bir tehlike oluşturmayacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca ağır metallerin tespit edilmemesi de memnuniyet vericidir.