2007 Cilt 7 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Amerika birleşik devletleri’nde toplu arı ölümleri ve koloni çökme bozukluğu (KÇB) üzerine bir derleme
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Kandemir, İrfan
    Bu derlemede son günlerde medyayı son derece meşgul eden ve arıcılar arasında tedirginlik yaratan koloni çökme bozukluğu derinlemesine incelenmektedir. Hastalığın ortaya çıkması, özellikle ABD’de konu ile ilgili araştırmalar ve gelişmeler, hastalığa yol açan etmenler, öngörüler ve yapılması gerekenler özetlenerek aktarılmaktadır. ABD dışındaki ülkelerde ve Türkiye’de söz konusu hastalık ve durumun tartışılıp ülkemiz arıcılarının bilgilendirilmesi ve tavsiyelerde bulunulması amaç edinilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Farklı balarısı (apis mellifera) ırk ve yöntemleri ile üretilen propolis örneklerinin reçine miktarları
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Karlıdağ, Semiramis Kutluca; Genç, Ferat
    Propolis antibakteriyal, antifungal, antivirüs, anti-inflamatör, antiülser, antitümör ve anestezik etkiye sahip yapışkan bir maddedir. Birçok yararlı biyolojik aktivitesinden dolayı, doğal ilaç olarak kullanılmaktadır. Yapılan bu çalışmada, farklı dönemlerde farklı balarısı (Apis mellifera) ırk ve propolis toplama yöntemleri ile üretilen propolis örneklerinin, biyolojik olarak aktif maddeleri içeren reçine miktarları tespit edilmiştir. Propolis örneklerinin içerdiği reçine miktarı %11.40–67.79 arasında değişmiştir. Farklı muamele gruplarındaki propolis örneklerinin içerdiği reçine miktarlarına uygulanan istatistiksel analizde ırkların, dönemlerin ve yöntemlerin birbirinden farkı önemli (p<0.05) bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Varroa destructor ile doğal olarak bulaşık balarısı kolonilerinde ecostop® (thymol + menthol) ve perizin ® (coumaphos )’in etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Çakmak, Selvinar Seven; Aydın, Levent; Çakmak, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek Yüksek Okulu/Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkez.
    Bu çalışmada, Bursa yöresinde Varroa destructor ile doğal olarak bulaşık balarısı kolonilerinde (polen tuzaklı kovanlarda) Ecostop (Thymol + Menthol) ve Perizin (Coumaphos)’in etkinliği araştırılmıştır. V.destructor ile olarak bulaşık 21 koloni yedişer koloniden oluşan 3 gruba ayrılmıştır. Birinci grup Ecostop şerit, ikinci grup dökme (sprey) Perizin’le tedavi edilmiş, üçüncü grup ise tedavisiz kontrol bırakılmıştır. Tedavi sonrası Ecostop ve Perizin grubunda sırasıyla % 94.7 ve % 90.3 etki saptanmıştır. Kontrol grubunda ise canlı Varroa’lar tespit edilmiştir. Tedavi sonrası ilaçlardan kaynaklanan herhangi bir yan etki görülmemiştir.