2013 Cilt 13 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Sebze tohum üretiminde arıların önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Turhan, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu/Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü.
    Arılar, önemli çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısıdır. Arılar tarafından tozlaşma sebze türlerinin üretimi için gereklidir. Kendine döllenen sebzelerin örtü altı ve -açıkta yetiştiriciliğinde optimum tozlaşma ve döllenme ürünün verim, kalite ve erken olgunlaşma gibi özelliklerini artırmaktadır. Tozlayıcı olarak bal arıları ve bombus arıları, ticari hibrit tohum üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yabancı döllenen sebzelerde döllenme, dolayısı ile meyve ve tohum gelişimi için polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeğe taşınması gerekir. Bu bitkilerde tozlaşmanın neredeyse tamamı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı döllenen bitkilerde arılarının kullanılması, verimin maksimize edilmesinde en etkili ve çevre dostu yaklaşım olarak kabul edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Küresel ısınmanın balarıları üzerine olası etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Yörük, Alaeddin; Şahinler, Nuray
    Dünya oluşumundan bugüne iklimin kendi doğal değişkenliği içerisinde birçok defa ısınmış ve soğumuştur. Fakat 19. yıldan sonra insan eliyle atmosfere yapılan gaz salınımları Dünya atmosferinin kimyasal bileşiminde 100–150 yıl öncesine göre değişiklikler meydana getirmektedir. Bu değişim aynı hızla devam ederse 2100 yılında dünyanın yüzey ısısında 3,50C artış ve iklim değişikliklerine neden olabileceği ön görülmektedir. Yüzey ısısındaki artış ve iklim değişikliklerinin sonucu olarak hayvan ve bitki toplumlarının yaşam ortamlarında hem yatay hem de dikey yönde değişiklikler olacağı varsayılmaktadır. Bu durumun böcekler üzerinde de olumsuz etkileri olacağı, özellikle de insanlık için önemli olan bal arılarının ise; koloni kayıpları, su kaynaklarında ve vejetasyonda azalmalar, bal arısı düşmanları için uygun ortamlar şeklinde etkileneceği tahmin edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Propolis ve karaciğere koruyucu etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Doğanyiğit, Züleyha
    Propolis, bal arıları tarafından çeşitli bitkilerden toplanan ve reçine ile kendi mumlarının karıştırılmasıyla elde edilen aynı zamanda kovan yapımı ve bakımında kullanılan yapışkan reçineli bir üründür. Propolisin tam kompozisyonu kaynağına bağlı olarak değişir. Genellikle propolis % 50 reçine ve bitki balsamı, %30 balmumu, %10 esansiyel yağlar, %5 polen ve %5 diğer çeşitli maddelerden oluşur. Propolisin, özellikle etonolik özütü, antioksidan, antibakteriyal, antifungal, antiviral ve hepatoprotektif etkileri ile geniş spektrumlu aktivite gösterir. Bu yüzden, günümüzde diyet katkısı olarak propolisin kullanımı yaygındır. Propolisin antioksidadif, sitotoksik, anti mutagenik ve immünomodülatör özellikleri onun zengin flavonoid, fenolik asit ve terpenoid içeriklerinden kaynaklanır. Son yıllarda propolis antibakteriyel, antioksidan, antiinflammatuar ve antitümoral etkileri ile ilgili birçok araştırmaya konu olmuştur. Karaciğer immünolojik savunma mekanizmalarında rol oynayan önemli organlardan birisidir. Bu derlemede de propolisin özellikleri ve karaciğer koruyucu etkinliği ile ilgili çalışmalardan bahsedilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Eşek arısı (vespa sp.) zararlısına karşı arılıklarda kullanılan bazı tuzak ve yemlerin etkinliklerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Erdoğan, Yaşar; Dodoloğlu, Ahmet
    Eşek arılarından sarıca arı olarak bilinen Vespula germanica ve iri eşek arısı olarak bilinen Vespa orientalis L bal arıları gibi (Apis mellifera L) sosyal yaşayan böceklerdir. Bu arılar, kendi yaşamları için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein (ergin arıları ve arı larvalarını) ve bitkisel kaynaklı karbonhidratları (nektar ve bal) oluşturan gıda ihtiyaçlarını en fazla bulabildikleri arı kolonilerine saldırarak karşılarlar. Bu arılar, bu davranışları ile kolonilere büyük zararlar vermektedirler. Arılıklardaki eşekarısı populasyonu üzerine farklı tuzak ve yemlerin etkisini belirleme amaçlı bu çalışma, İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu’na ait arılıkta 2012 yılında 3 farklı tuzak (kafes tuzak, yapışkan tahta, plastik şişe) ile 4 farklı yem (ekşimiş şerbet, balık, et, kavun) kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, plastik şişe tuzak ve ekşimiş şerbet yem kombinasyonunun, arılıklardaki eşekarısı populasyonunu kontrol altında tutmada en etkili yöntem olduğu belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Comparison of physical and biochemical characteristics of different quality of Turkish honey
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Cavdar, Sevda; Yıldız, Oktay; Şahin, Hüseyin; Karahalil, Fatma; Kolaylı, Sevgi
    Honey adulteration is a serious ethical problem and results in many losses such as in nutrition, health and economy. While adulteration of honey is very easy, it is difficult to determine it and requires troublesome techniques. The aim of the present study was to determine some physical and biochemical to differentiated parameters between the natural and adulterated with saccharose syrup honeys. Therefore, moisture, color, optical rotation, fructose, glucose, maltose, ribose, arabinose, proline, 5-hydroxymethlfurfural (HMF), total phenolic substances and total antioxidant capacities were measured to find any difference. Proline content, total amount of phenolic substances were found as important parameters that can be used to distinguish natural honey from that produced by over-feeding of bees with saccharine.