Din faktörü ışığında cahiliye şiirine bir bakış

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makale, Cahiliye Arap şiirine din faktörü çerçevesinde ışık tutmak üzere kaleme alınmıştır. Böylece bu şiirin zihinsel ve duygusal arka planının değerlendirilmesine zemin hazırlanmak istenmiştir. Çalışmada önce cahiliye Arap toplumunda genel olarak dini hayatın durumu kısaca gözden geçirilmiş, ardından da dinin cahiliye şiirindeki yeri ele alınmıştır. Bu çerçevede cahiliye şiirinin, tarihsel gerçekliği ile ilgili farklı görüşlere de kısaca değinilerek, dönemin belli başlı din anlayışlarına ne ölçüde ışık tuttuğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla belli başlı dinî inançların cahiliye şiirindeki yansımaları üzerinde durulmuş ve somutlaştırıcı örneklerine yer verilmiştir.
This article is written in order to shed light on the Jahiliyya Poetry in terms of religion factor. In this way, it would be possible to evaluate the intellectual and emotional background of the poem. At first, the religious life in jahili Arab society is dealt with briefly, and then the place of religion in jahiliyya poetry is studied. From this aspect, different views about the historical authenticity of the jahiliyya poetry is briefly mentioned and it is tried to be explained that, on one hand, to what extend it has thrown light on then main religious understandings and on the other hand the effects of the religious understandings on the jahiliyya poetry and some examples are given to make it clear.

Description

Atıf alanında belirtilen sayfa numaraları derginin basılı halinden alınmıştır.

Keywords

Din, Cahiliye, Şiir, Haniflik, Putperestlik, Hıristiyanlık, Yahudilik, Religion, Jahiliyya, Poetry, Hanifiyya, İdolatry, Christianity, Judaism

Citation

Yalar, M. (2006). "Din faktörü ışığında cahiliye şiirine bir bakış". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(2), 19-44.