Anne baba örnek davranışlarının çocukların ve ergenlerin dinî kişiliğinin oluşumuna etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Örnek davranışları gözlemleyerek model alma süreci, çocuk ve gencin sosyal hayatı öğrenme kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmada, çocukların ve ergenlerin anne babalarını örnek almalarında hangi faktörlerin etkili olduğu ortaya konduktan sonra onların ahlâkî ve dinî sosyalleşmesinde, önek alma yoluyla öğrenimin yeri ele alınmaya çalışılmıştır. Çocuk ve gençler fiziksel ve psikolojik açıdan kendine benzediğini düşündüğü aile bireylerinin örnek davranışlarından etkilenmektedirler. Ayrıca anne babanın çocuk ve gence gösterdiği sevgi ile disiplin anlayışı da onların anne babalarını model almalarında etkili olmaktadır. Yine çocuk ve gençler, benzemek istedikleri anne babalarının dinî değerlerinden daha fazla etkilenmektedirler.
Modeling is an important process for learning social life in childhood and adolescence. This article discuss that which factors effect identification with mother and father in children and adolescence. Children and adolescence are being affected from member of the family which resembled physical and pshychological. On the other hand children and adolescence identify with father and mother which love him or his. Children and adolescence learn about the religion from mother and father by modeling.

Description

Keywords

Ergenlik, Örnek alma, Aile, Din eğitimi, Adolescence, Modeling, Family, Religious education

Citation

Kılavuz, M. A. (2005). "Anne baba örnek davranışlarının çocukların ve ergenlerin dinî kişiliğinin oluşumuna etkileri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 14(2), 41-58.