Dönüşümsel liderliğin değişim yönetimine rolünü incelemeye yönelik bir saha araştırması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-08-17

Authors

Al-attas, Mohammed Saleh Abdullah

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde dönüşümsel liderlik örgütsel değişimleri etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Değişim yönetiminde kullanılan yöntemlerden dönüşümsel liderlik önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada dönüşümsel liderliğin değişim yönetiminde çalışanları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Suudi Arabistan genelinde faaliyet gösteren bir bankada 145 çalışan üzerinde araştırma yapılmıştır. Çalışanların dönüşümsel liderlik ve değişim yönetim düzeyleri ölçekler aracılığıyla tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde ilham verici motivasyon ile bireysel destek alt boyutlarının değişim yönetimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmazken, idealleştirilmiş etki ve entelektüel teşvik değişkeninin değişim yönetim üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Transformational leadership is one of the most important factors affecting organizational changes. Transformational leadership plays a vital role in the methods used to manage change. In this study, the impact of transformational leadership on employees in change management was examined. The research was conducted on 145 employees of a bank operating across the Kingdom of Saudi Arabia. The transformational leadership and change management levels of employees are determined by metrics. When the results obtained are analyzed, it is seen that the sub-dimensions of inspirational motivation and individual support have no statistically significant effect on change management, while the idealized effect and encourage intellectual have a statistically significant impact on change management.

Description

Keywords

Liderlik, Değişim yönetimi, Dönüşümsel liderlik, Değişim, Leadership, Change, Transformational leadership, Change management

Citation

Al-attas, M. S. A. (2020). Dönüşümsel liderliğin değişim yönetimine rolünü incelemeye yönelik bir saha araştırması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.