Bulgari̇stan’da bi̇r di̇n eği̇ti̇mi̇-öğreti̇mi̇ kurumu olarak i̇mam-hati̇p li̇seleri̇ -beklenti̇ ve sorunlar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Mehmed, Enfes Ali

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bulgaristan Cumhuriyeti, komünizm rejimi çöktükten sonra azınlıklara geniş haklar vermiştir, müslümanlar da bu hak ve hürriyetlerden faydalanarak üç İmam-Hatip Lisesi açmışlardır. Komünizm döneminde yapılan baskı, müslümanların manevî boşluğa düşmesine sebep olmuştur. Bu noktada hem ailede, hem de örgün ve yaygın eğitim kurumlarında gerçekleştirilen din eğitimi ve öğretiminin önemi ortaya çıkmaktadır. İmam-Hatip Liseleri, dinî bilgi ve kültürün merkezinde yer almakta ve toplumun eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde Bulgaristan müslüman toplumu, mesleğinde iyi yetişmiş din görevlisine büyük oranda ihtiyaç duymaktadır. İmam-Hatip Liselerinin en önemli özelliklerinden birisi, Bulgaristan müslümanlarının din eğitim-öğretimi alanındaki boşluğu dolduracak şekilde eğitim faaliyetlerinde bulunmasıdır. Bu araştırmanın temel amacı, Bulgaristan’da İmam-Hatip Liselerinde okuyan öğrencilerin beklenti ve sorunlarını incelemek; okullardaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve arzulanan seviyeye ulaştırılması çalışmalarına katkıda bulunmaktır. Bu amaçla Şumen, Ruse ve Momçilgrad İmam-Hatip Liselerinde öğrenim gören öğrencilere anket uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırma alanına giren İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin ne gibi beklentileri, problemleri ve ihtiyaçları olduğunu belirlemek, bunlara verilecek hizmetlerin planlanmasına yardımcı olacak tespit ve çözümleri sunmak hedeflenmektedir.
Republic of Bulgaria, after fall of the comunist rule, has given many rights to minority grups, making use of this processus Muslims have founded three Imam-Hatip high school. Because the pressure of comunist era Muslims suffered deeply from moral decline. Because of this reality, religious education both in family and schools is very important. Imam-Hatip schools in this sense are at the very center of religious knowledge and culture. Today Muslim society in Bulgaria needs qualified religious staff more than ever. One of the basic function of Imam-Hatip schools is to provide necessary religious education for Bulgarian Muslim Society. The basic aim of this research is to find out and examine problems and expectations of Imam-Hatip students, and doing this, to contribute to make better education level and conditions. For this reason we have aplied inquiries to the students who study in Şumen, Ruse and Momçilgrad Imam-Hatip schools. Through thise inquiries we aimed to find out problemes and suggest some solutions.

Description

Keywords

Bulgaristan, Şumen, Ruse, Momçilgrad, İmam-hatip Liseleri, Beklenti, Sorun, Din eğitimi, Bulgaria, Imam-hatip schools, Expectations, Problems, Religous education

Citation

Mehmed, E. A. (2007). Bulgari̇stan’da bi̇r di̇n eği̇ti̇mi̇-öğreti̇mi̇ kurumu olarak i̇mam-hati̇p li̇seleri̇ -beklenti̇ ve sorunlar- Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.