Okul öncesi dönemi (4-6 yaş grubu) çocukların din eğitiminde görev alan eğitimcilerin/din görevlilerinin pedagojik yeterlilikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-26

Authors

Kara, Büşra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Din eğitimine ilişkin olarak yanlış yaklaşım ve uygulamalar, ülkemizde de yaşandığı üzere, vahim sonuçlara sebep olmaktadır. Bu durum, devletin ve uygulanacak resmi politikaların, din eğitiminde daha aktif ve belirleyici bir rolünün bulunması gerekliliğini göstermiştir. Ülkemizde, yaygın din eğitiminin uygulanması, bu eğitimlerin takip ve kontrolünün sağlanması Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevidir. Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumun her kesiminden ve her yaştan kişilere din eğitimi verme amacını gütmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sorumluluk alanında bulunan yaygın din eğitiminin verildiği kurumlarından birisi de Kur'an Kurslarıdır. Bu bağlamda, Kur'an Kurslarında yaş sınırının kaldırılmasıyla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı, 4-6 yaş grubu çocukların okul öncesi dönemlerindeki din eğitimi eksikliklerini giderebilmek adına Kur'an Kursları açmıştır. 2013 yılında pilot uygulamalarına başlanan 4-6 yaş grubu için Kur'an Kurslarının açılması uygulaması, hızlı bir gelişme göstererek yaygınlaşmıştır. Son derece önemli olan 4-6 yaş grubu din eğitimine ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan kursların çok hızlı şekilde yaygınlaşması, birtakım sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Özellikle, bu uygulamanın ana aktörlerinden biri olan eğitimcilerin pedagojik açıdan yeterli olup olmadıkları ciddi bir tartışma konusudur. Zira 4-6 yaş grubu çocuklara verilecek din eğitimleri için öğretmen yetiştiren herhangi bir yükseköğretim kurumunun ya da bu kurumlar nezdinde bulunan bir programının bulunmadığı bilinmektedir. Bu kapsamda bu çalışmada, bahsi geçen kurslarda görevli eğitimcilerin pedagojik ve mesleki yeterlilikleri üzerinde durulmuştur. 4-6 yaş grubu Kur'an Kurslarında görev alan eğitimcilerin sahip oldukları pedagojik donanım ve mesleki yeterlilik seviyeleri, Bursa ili Orhangazi ve İznik ilçelerindeki 20 eğitimci ile yapılan mülakatlardan elde edilen veriler çerçevesinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öncelikle, okul öncesi eğitimi ve çocuğun din eğitimi hakkında bilgilere yer verilmiş, sonrasında ise eğitimcilerle yapılan mülakatlarda sorulan sorulara verdikleri cevaplar değerlendirmeye alınmıştır. Eğitimcilerin branşlarındaki uzmanlık durumu, çocuğun gelişim alanları hakkındaki bilgileri ile eğitim ve öğretime ilişkin yöntem ve yaklaşımlar ile ilgili bilgileri 18 adet açık uçlu soru ile belirlenmeye çalışılmıştır.
The wrong approaches and practices in relation to religious education lead to grave consequences, as has happened many times in our country. This shows that the state and the official policies to be implemented should have a more active and decisive role in religious education. In our country, it is the duty of the Religious Affairs Department to implement non-formal religious education and to ensure the follow-up and control of these trainings. The Presidency of Religious Affairs aims to provide religious education to people from all walks and ages. One of the institutions of the Religious Affairs Directorate where non-formal religious education is given is the Qur'an Courses. In this context, with the removal of the age limit in the Qur'an Courses, the Presidency of Religious Affairs has opened Qur'an Courses in order to eliminate the deficiencies of religious education in the pre-school period of children aged 4-6. The implementation of the opening of the Qur'an Courses for the 4-6 age group, which started piloting in 2013, has expanded rapidly and has become widespread. The rapid opening of the courses opened by the Presidency of Religious Affairs regarding the religious education of 4-6 age group, which is very important, brings with it some drawbacks. In particular, it is a matter of serious debate whether educators, one of the main actors of this practice, are pedagogically competent. Because, it is known that there is no higher education institution or a program in the institution that educates teachers for religious education to be given to children aged 4-6. In this context, in this study, pedagogical and occupational competence of educators in these courses are emphasized. The pedagogical and professional competence levels of the trainers who took part in the Quran Courses of 4-6 age group were tried to be determined within the framework of the data obtained from interviews with 20 trainers in Orhangazi and İznik districts of Bursa. Firstly, information was given about pre-school education and religious education of the child and then the answers given to the questions asked during the interviews with the educators were taken into consideration. 18 open-ended questions were used to determine educators' knowledge about their specialties in the branches, child psychology and child development areas, and information about methods and approaches related to education and training.

Description

Keywords

Din, Din eğitimi, Pedagoji, Okul öncesi eğitim, 4-6 yaş grubu Kur’an kursları, 4-6 yaş dönemi din eğitimcileri, Religion, Religious education, Pedagogy, Preschool education, 4-6 age group quran courses, Religious educators in the 4-6 age group

Citation

Kara, B. (2019). Okul öncesi dönemi (4-6 yaş grubu) çocukların din eğitiminde görev alan eğitimcilerin/din görevlilerinin pedagojik yeterlilikleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.