Yüksek Seçim Kurulu'nun yapısal ve işlevsel sorunlarını giderici çözümler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-06-09

Authors

Güler, Fatih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Seçimler, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Adil ve dürüst seçimler, demokratik sistemlerin en temel gerekliliklerindendir. Adil ve dürüst seçimler ise ancak bağımsız ve tarafsız otoritelerin gözetimiyle mümkündür. İkinci Dünya Savaşı sonrası demokratikleşme adımlarıyla birlikte 1950 yılında Türkiye'de seçimlerin yönetim ve denetimi yargı organına verilmiştir. Türkiye'deki mevcut seçim yönetim ve denetim sistemi, uluslararası normların gerekliliklerini genel itibariyle karşılamaktadır. Seçim mevzuatındaki bazı gri alanlar, eksik düzenlemeler, anayasal düzenlemeye konu edilmesi gereken bazı hususların anayasa altı normlarda yer alması gibi sorunlar seçim yönetim ve denetim sisteminin güvenilirliği üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaktadır. Çalışma; Türkiye'de seçimlerin yönetim ve denetiminde görev alan kurullar, bu kurulların işleyişindeki aksaklıklar ve bu aksaklıkları giderici çözümleri kapsamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve içerik analizi kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak kaynak taraması yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı seçim yönetim ve denetim sistemindeki sorunları ortaya koymaktır. Çalışma; bu sorunların çözümü için birtakım hukuki düzenlemeler yapılması gerektiği sonucuna ulaşmış olup, bir model önerisi sunmuştur.
Elections are an indispensable element of democracy. Fair and honest elections are requirements of democratic systems. Fair and honest elections are possible only under the control of independent and impartial authorities. İn 1950, together with the democratization steps after the Second World War, the administration and control of elections in Turkey has been given to judicial bodies.The current election administration and control system in Turkey meets international norm requirements. However, some gray areas in the election legislation, missing regulations, some issues that should be subject to constitutional regulation are included in lower level norms, have a negative effect on the reliability of the election administration and control system. The study includes, bodies of administration and control of elections in Turkey, disruptions in the functioning of these bodies and solutions to these problems. Qualitative research method and content analysis were used in the study. As a data collection method, source scanning was done. The main purpose of the study is to reveal the problems in the election administration and control system. The study concluded that some legal arrangements should be made for the solution of these problems and presented a model proposal.

Description

Keywords

Demokrasi, Seçim, Yönetim ve denetim, Yüksek Seçim kurulu, Democracy, Election, Administration and control, Supreme election council

Citation

Güler, F. (2020). Yüksek Seçim Kurulu'nun yapısal ve işlevsel sorunlarını giderici çözümler. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.