Karbon dokuma kumaş takviyeli kompozit malzemelerin fiziksel özelliklerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-10-22

Authors

Gülcan, Erdal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Son yıllarda geliştirilen yeni üretim metotları ile kompozit malzemelerin kullanım alanları giderek artmaktadır. Karbon elyafların kompozit malzemelerde takviye elemanı olarak kullanımı ise yeni üretim metotları ile birlikte hızla yaygınlaşmaktadır. Kompozit malzemelerde kullanılan takviye elamanı, yapının mekanik ve dinamik özelliklerini belirleyen ana etmendir. Karbon dokuma kumaşların takviye elemanı olarak kullanıldığı bu deneysel çalışmada, karbon takviyeli kompozit malzemelerin üretimi ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada; farklı gramajlarda ve farklı örgü tiplerinde olan %100 karbon dokuma kumaşlar kullanılarak VARTM (Vakum Destekli Reçine Transfer Kalıplama) yöntemi ile tek ve çift katlı kompozit plakaların üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu numuneler Dimi-Dimi, Bez ayağı-Bez ayağı ve Dimi-Bez ayağı hibrit olacak şekilde oluşturulmuştur. Üretilen kompozit levhalara ilgili ASTM standartlarına göre üç nokta eğilme, çekme ve çentik darbe testleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ile örgü tipi ve kumaş gramajına bağlı olarak kompozit yapının fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişimler incelenmiştir.
With new production methods developed in recent years, the usage areas of composite materials are increasing. The use of carbon fibers as reinforcement elements in composite materials is rapidly spreading with new production methods. The reinforcement is used in composite materials. In this experimental study, where carbon woven fabrics are used as reinforcements, it is aimed to examine the production and physical properties of carbon reinforced composite materials. In this study; Production of single and double-layer composite plates was carried out with VARTM (Vacuum Assisted Resin Transfer Moulding) method using 100% carbon woven fabrics in different weights and different weave types. These samples are made to be a twill-twill, plain-plain and twill-plain hybrid. Three point bending, tensile and notch impact tests were performed according to the relevant ASTM standards for the composite sheets produced. With the results obtained, the changes in the physical properties of the composite structure depending on the knitting type and fabric weight were examined.

Description

Keywords

Karbon dokuma kumaş, Kompozit, Darbe, Çekme, Üç nokta eğilme, Carbon woven fabric, Composite, Tensile, Notch impact, Three point bending, VARTM

Citation

Gülcan, E. (2019). Karbon dokuma kumaş takviyeli kompozit malzemelerin fiziksel özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.