Hıristiyanlıkta haftalık dinî gün üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-12

Authors

Semiz, Tûba

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hıristiyanların haftalık ibadet günü Pazar'dır. Yahudi geleneğinde yetişen ilk Hıristiyanlar, zaman içerisinde Şabat'ı terk ederek, Hz. İsa'nın ölümden dirildiğine inandıkları gün olan Pazar'ı inançlarının merkezine koymuşlardır. Bu gün için başlangıçta "Rabbin Günü" ifadesi kullanılsa da, günümüzde "Pazar" ifadesi daha yaygın bir kullanım haline gelmiştir. Pazar gününün nasıl kutlanması gerektiği konusu, yıllar içerisinde şekillenen bir süreç izlemiş ve çağın gerekleri neticesinde, dinî ritüeller gölgede kalmış ve "tatil günü" kimliği ön plana çıkmıştır. Yine de bu gün, Hıristiyanlığın temel taşlarından olan Paskalya ruhunu sene boyunca canlı tutar ve özel olarak isimlendirilen pazar günleri içerisinde Paskalya Pazarı dinî senenin zirve noktasını oluşturur.
Sunday is the weekly religious day in Christianity. Early Christians, who were grown up with the Jewish tradition rituals, gave up the celebration of Sabbath in time and put the day of Sunday, which they believe that is Jesus Christ's resurrection day, in the center of their belief. At first, Christians called the day "the Lord's Day" but nowadays the usage of the word "Sunday" has became more common. How to celebrating Sundays has been changed within years. According to the necessity of the time, the "holiday" meaning become more popular rather than the rituals. However, Sunday keeps the spirit of Easter alive during the whole year and the Easter Sunday, which was named in a special way among other Sundays, form the top of the liturgic year.

Description

Keywords

Dinî gün, Haftalık dinî gün, Hıristiyanlık, Paskalya, Religious day, Weekly religious day, Christianity, Easter

Citation

Semiz, T. (2019). Hıristiyanlıkta haftalık dinî gün üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.