Çelik konstrüksiyon raf sistemlerinde kullanılan dikme (ayak) burkulma davranışının iyileştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016

Authors

Kahya, Çağlar

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tez çalışmasında taşıma ve depolama işlemleri için kullanılan çelik konstrüksiyon raf sistemlerinin burkulma davranışları incelenmiştir. Bu çalışmada, düzlemsel levhaların ve raf sistemlerinde kullanılan dikmelerin burkulma davranışları üzerine deliklerin ve güçlendiricilerin nasıl etkidiği üzerinde durulmuştur. Bu amaçla lineer ve non-lineer burkulma analizleri ANSYS sonlu elemanlar programı kullanılarak yapılmış ve sonuçları incelenmiştir. Delik şekillerinin, deliklerin birbirleri arasındaki mesafelerinin ve deliklerin yan ve üst kenarlardan olan uzaklıklarının burkulma davranışına etkisi incelenmiştir. İlaveten flanş ve veb güçlendiricilerin konumunun ve şeklinin etkisi de açıklanmıştır.
In this thesis, buckling behaviour of the steel rack system which is used for transporting and storing, are investigated. In this study, how holes and stiffeners effect on buckling behaviour of plates and uprights which are used in rack system are focused on. For this purpose linear and non-linear buckling analyses have been performed using ANSYS finite element program and results are examined. The effects of hole shapes, space between holes and distance from holes to lateral and top faces on the buckling behaviour are studied. Furthermore, the effects of shape and location of flange and web stiffeners effects are also explained.

Description

Keywords

Lokal (yerel) burkulma, Burulmalı burkulma, Eğilme burkulması, Distorsiyonel burkulma, Raf sistemleri, Dikme (ayak), Local buckling, Torsional buckling, Flexural buckling, Distortional buckling, Rack system, Upright

Citation

Kahya, Ç. (2016). Çelik konstrüksiyon raf sistemlerinde kullanılan dikme (ayak) burkulma davranışının iyileştirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.