Bursa koşullarında farlı silajlık mısır çeşitlerinin bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-10-22

Authors

Torun, Öznur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma; Bursa İli Nilüfer İlçesi Çatalağıl Mahallesinde çiftçi arazisinde 2017 ve 2018 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen; AGA, HACIBEY, ADA523, ADA334, ADA351 ve SAKARYA silajlık mısır çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, ana sap çapı, yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak genişliği, koçan uzunluğu, yaprak/bitki oranı, sap/bitki oranı, koçan/bitki oranı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ADF, NDF, ADL, ham selüloz ve ham kül oranları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; yerli ve milli silajlık mısır çeşitleri arasında en yüksek yeşil ot verimleri 2017 yılında 6988,6 ve 2018 yılında 8252,7 kg/da olarak AGA çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek kuru madde verimleri ise yine aynı çeşitten her iki yılda da sırasıyla, 2455,3 ve 2849,8 kg/da olarak bulunmuştur. En düşük yeşil ot verimleri ise; 2017 yılında 5460,9 kg/da, 2018 yılında 5637,0 kg/da ile ADA 351 çeşidinden elde edilmiştir. En düşük kuru madde verimleri yine aynı çeşitten sırasıyla; 1761,0 ve 1802,7 kg/da olarak tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kullanılan çeşitler içerisinde AGA çeşidinin hem yeşil ot, hem kuru ot verimi bakımından diğer çeşitlerden üstün olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte yemin sindirilebilirliği bakımından da yapılan kalite analizlerinde yine AGA çeşidinin ön plana çıktığı görülmüştür.
This research; In 2017 and 2018, randomized blocks were carried out with 3 replications according to the experimental design in Çatalağıl Village of Nilüfer County of Bursa Province. Developed by Sakarya Maize Research Institute; AGA, HACIBEY, ADA523, ADA334, ADA351 and SAKARYA silage maize varieties were used as material. In the study; plant height, main stem diameter, number of leaves, leaf length, leaf width, cob length, leaf/plant ratio, stem/plant ratio, cob/plant ratio, green grass yield, dry matter yield, ADF, NDF, ADL, crude cellulose and crude ash ratios were determined. As a result of the research; among the national silage maize varieties, the highest forage yields were obtained from AGA variety in 2017 as 6988,6 and in 2018 as 8252,7 kg/da. The highest dry matter yields were obtained the same variety in the both years, 2455,3 and 2849,8 kg/da respectively. The lowest forage yields were obtained from ADA 351 cultivar with 5460,9 kg/da in 2017 and 5637,0 kg/da in 2018. The lowest dry matter yields were obtained from the same variety both years, 1761,0 and 1802,7 kg/da respectively. According to the findings, it was determined that AGA variety was superior to other varieties in terms of both green grass and hay yield. In addition, AGA variety was found to be at the forefront in the quality analyzes conducted in terms of digestibility of feed.

Description

Keywords

Silajlık mısır, Verim, Kalite, Silage maize, Yield, Quality

Citation

Torun, Ö. (2019). Bursa koşullarında farlı silajlık mısır çeşitlerinin bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.