Türkiye'de tescil edilmiş bazı süper tatlı mısır çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Çakır, İsmail

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Türkiye'de tescil edilmiş bazı süper tatlı mısır çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesine ilişkin bu deneme; Challenger, Argos, Febris, Vega, Khan, Baron, Caramelo, Sentinel, SHY6RH1036, Overland, GSS 8529 süper tatlı mısırı çeşitleri ile Tesadüf Blokları deneme desenine göre Bursa ili Yenişehir İlçesi Yolören köyünde 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre çeşit farklılığı; bitkide taze koçan verimi (kavuzlu ve kavuzsuz), taze tane verimi, bitki boyu, koçan uzunluğu, koçan çapı ve suda çözünür kuru madde oranı istatistikî olarak önemli bulunmuştur. Denemedeki çeşitlerin olgunlaşma gün sayılarının 74-81 gün arasında gerçekleştiği ve 74 gün ile en erkenci çeşidin Caramelo olduğu tespit edilmiştir. En yüksek taze koçan verimi (kavuzlu ve kavuzsuz) 2619,7 kg/da kavuzlu, 1878,2 g kavuzsuz ağırlıkla Khan çeşidinde olduğu tespit edilmiştir. Taze tane verimi açısından yapılan ölçümlerde 1 da alandan hasat edilen ürün üzerinden en fazla dane verimi 1370 kg ile Baron çeşidinde ölçülmüştür.
The experiment was desinged as RCBD (Randomized complete block design) with 4 replications and conducted under Bursa Yenişehir ecological conditions with Challenger, Argos, Febris, Vega, Khan, Baron, Caramelo, Sentinel, SHY6RH1036, Overland, GSS 8529 some registered sweet corn varieties. According the results, fresh ear yield (husked and unhusked), fresh kernel yield, plant height, ear length and ear diameter and brix value were found statistically significant Due to the analyze; maturity days were counted between 74-81 days and Caramelo was found as the earlist variety in the trail with 74 days. The highest yield (husked and unhusked) was obtained form Khan variety with husked 2619,7 kg/da and 1878,2 kg/da unhusked. The fresh kernel yield measurement showed that Baron has the highest yield amoung others with 1370 kg kernel yield.

Description

Keywords

Tatlı mısır, Çeşit, Tane verimi, Verim unsurları, Sweet corn, Variety, Kernel yeild, Yeild component

Citation

Çakır, İ. (2019). Türkiye'de tescil edilmiş bazı süper tatlı mısır çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.