İslam ceza hukukunda suçlu yakınlarının mağduriyeti

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-02-03

Authors

Manav, Meryem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ceza hukukunda mağdur kavramı suçtan doğrudan etkilenen bireyleri kapsadığı gibi bu işten dolaylı olarak zarar gören kişileri de kapsar. İslam Ceza Hukuku hak ve menfaatleri korumayı esas alır. Bu sebeple hiçbir mağduriyeti görmezden gelmez. Çalışmamızda, ilk olarak mağdur kavramı ve mağdur kavramının kapsamı incelenmiş, mağdur kavramının benzer kavramlardan farklarına değinilmiş, mağduru kavramının tarihi gelişimi anında uluslararası hukuk bakımından mağduriyetin önlenmesine ilişkin uygulamalar ile ceza hukuku bakımından mağduriyetin giderilmesine yönelik kurumlara yer verilmiş ve son olarak mağdur ve suçtan zarar görenin ceza muhakemesi yönünden hakları incelenmeye çalışılmıştır. Son olarak, İslam Ceza Hukukunun özünde var olan pek çok sistemin onarıcı adalete uygunluğunu tespit etmeye çalıştık. Çünkü buradaki asıl amaç insanları cezalandırmak, misli ile karşılık vermek değil, aksine ıslah etmektir.
In penal law, the concept of victim contains individuals who are directly affected by the crime as well as those who are indirectly harmed by this work. Islamic Penal Law is based on protecting rights and interests. So, it does not ignore any grievances. In this study, continued on with historical development of victim notioni the conceptof victim notion followed by practices for the prevention of victimization in terms of international law, including institiutions that operates elimination of victimization in terms of criminal law and finally rights of the victim and person who has suffered from a crime are examined in terms of criminal procedure law. Finally, We have tried to detect the compatibility of many systems existing in Islamic Penal Law to reparative justice. Because the ultimate aim isn’t to punish people, not to respond as many time as but to improve them.

Description

Keywords

Criminal law, Ceza hukuku, Judgement, Islamic criminal law, Victim, Crime, Peace, Amnesty, Repentance, İslâm ceza hukuku, Mağdur, Suç, Sulh, Af, Tevbe

Citation

Manav, M. (2020). İslam ceza hukukunda suçlu yakınlarının mağduriyeti. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.