Ayrılıkçı etnik çatışmalar: ETA ve IRA analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-01-06

Authors

Bayat, Süleyman

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sayıca ve şiddetçe giderek artan etnik çatışmaların önlenmesi ve çözüme kavuşturulması günümüzün hızla küreselleşen dünyasında bir zorunluluk haline gelmiştir. Söz konusu çatışmalar her ne kadar bölgesel düzeyde meydana gelse de, bir yandan artan uluslararası bağımlılık, diğer yandan değişik dış destekler sebebiyle, sınır içi çatışmalar hızla uluslararası seviyeye ulaşabilmektedir. Bu çatışmaların çözümlenmesine ilişkin etkin politikalar üretmek için de önce bu çatışmaların iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada özellikle Avrupa’da meydana gelmiş etnik temelli çatışma örneklerine odaklanılarak IRA ve ETA bağlamında, bu örgütlerin tarihsel arka planları, yapıları, eylem yöntemleri, ilgili devletlerin örgütlerle mücadele yöntemleri analiz edilmiş ve nasıl çözüme ulaştıkları hususları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada yerli ve yabancı kitaplar, akademik makaleler ve akademik niteliği olan süreli yayınlar kullanılmış, çeşitli kütüphanelerin internet veritabanları taranmıştır.
Preventing and solving ethnic conflicts which increase numerically and acutely have become obligatory for rapidly globalized world. Despite the fact that the related conflicts occur in regional degree, because of increasing international dependency and various external supports, internal conflicts may rapidly reach to international degree. So as to produce efficient politics for solving those conflicts, it is necessary to analyze those conflicts. In this study, historical backgrounds, structures, methods of action of these organizations and methods of struggle of the related states have been analyzed in terms of IRA and ETA, and it has been tried to explain how they have reached a solution by focusing on the examples of ethnic based conflicts that have occurred in Europe. In this study, local and foreign books, academic articles and periodicals with academic qualifications, and web pages of various libraries were searched.

Description

Keywords

Etnik çatışma, Ethnic conflict, ETA, IRA, Bölgesel çatışma, Regional conflict

Citation

Bayat, S. (2020). Ayrılıkçı etnik çatışmalar: ETA ve IRA analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.