Kur'ân'da nikâh ve talâk kavramları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-01-23

Authors

Abdukhamıdov, Otabek

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kur'ân-ı Kerîm'de ayrıntılı bir şekilde anlatılan konuların başında nikâh ve talâk bahisleri gelir. Çalışmamızda ağırlıklı olarak bu konunun Kur'ân'da nasıl ele alındığı tetkik edilecektir Çünkü Kur'ân, insanın maddî ve manevî ihtiyaçlarının keyfiyetini en bâriz bir şekilde ortaya koyar. Örnek olarak sunduğu geçmiş kavimlerin yaptıklarından ibret alınmasını bekler. Giriş bölümünde nikâh ve talâk kavramlarının etimolojik tahlili ve bu konuyla ilişkin bazı kavramlar ele alınacaktır. Birinci bölümde ise Kur'ân-ı Kerîm'de nikâhtan nasıl bahsedildiğine, daha çok hangi yönlerine önem verildiğine, adı geçen bazı peygamberlerin hayatındaki evlilik kıssalarına ve özel olarak Hz. Muhammed (s.a.v.)'in evliliklerine değinilecektir. Daha sonra zaruret halinde talâkın mubah kılınmasıyla birlikte, talâkta nasıl bir yöntem izlendiği de açıklanacaktır. İkinci bölümde nikâh ve talâka dair âyetlerin tefsirine yer verilecektir. Bu bölümde ayetlerin sıralanması fıkhî tasnife göre olacaktır. İlgili ayetleri fıkhî tasnife göre incelediğimiz için, bu çalışmamız konulu tefsir çalışmasına örnek teşkil eder. Bundan dolayı konulu tefsir metodundan faydalanılacaktır. Konu ile ilgili farklı sûrelerdeki ayetler bir araya getirmek suretiyle sunulacaktır.
Nikah ve talaq are some of the topics which are explained in detail in the Holy Quran. In this study, we are going to talk about the way these topics have been discussed. Because, Holy Quran elaborates in detail all the needs, material and spritual of a man. It expects man to follow the examples of the nations before him that are mentioned in it. In the introduction part of this study, the etymologic analysis and some terms related to the topic have been discussed. In the first part, topics like nikah and the different ways in which it has been discussed, the stories of the marriages of the mentioned prophets, especially the marriages of prophet Muhammad (p.b.u.h.) and then, when talaq was permitted, how it was practiced, have been discussed. In the second part, the interpretation of the verses related to nikah and talak, the views of the interpretors and their different opinions have been discussed. The order of the verses will be according to their juri sprudential classification. This makes it one of the examplary studies in tafseer (interpretation). Therefore, the topic-based interpretation method will be used. Related verses from different surahs will be collected and studied.

Description

Keywords

Nikâh, Talâk, Peygamberlerin sünneti, Hz. Muhammed (s.a.v)’in evlilikleri, Marriage, Divorce, The Sunnah of the prophets, The Marriages of Prophet Muhammed

Citation

Abdukhamıdov, O. (2020). Kur'ân'da nikâh ve talâk kavramları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.