Mysia Olympos'undaki kültler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-12-26

Authors

Arı, Asiye Gözde

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mysia Olympos'u Bursa'nın ilçelerinden olan Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Keles'i kapsayan alanda bulunmaktadır. Uzun yıllar boyunca bölge insanları için kutsal bir yeri olmuştur. Antik dönemde tanrıların mekanı olarak kabul edilen dağ Hristiyanlık Dönemi'nde keşişler tarafından ilgi görmüş ve günümüze kadar önemini korumaya devam etmiştir. Bu çalışma ile bilimsel araştırma yöntemleri kullanılarak bölgede bulunan arkeolojik eserler, sikkeler ve yazılı eserler incelenerek hangi tanrı ve tanrıçaların yoğunlukta tapınım gördükleri, hangi yerel isimleri aldıkları ve nasıl tasvir edildikleri incelenmiştir. Bunun yanında bölgede ele geçen arkeolojik buluntular ve yüzey araştırması ile tespit edilen yapı kalıntıları ışığında bölgedeki kutsal alanlar araştırılmış ve bu kutsal alanların baş tanrı ya da tanrıçalarının hangileri oldukları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Mysia Olympos is located in the area of Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık and Keles which are among the districts of Bursa. For many years the region has been a sacred place for the people. The mountain, which was considered the place of the gods in ancient times, attracted monks during the Christianity period and it has kept its importance until today. In this study, by using scientific research methods, subject such as archaeological works, coins and written works in the region, which gods and goddesses were worshipped in intensity, which local names they took and how they are depicted are examined. In addition, in the light of the archaeological finds and surface surveys found in the region, the sacred areas in the region were investigated and it was tried to find out which of these gods or goddesses were the main deities.

Description

Keywords

Mysia, Olympos, Kült, İnanç, Tanrı, Tanrıça, Olympus, Cult, Religion, God, Goddess

Citation

Arı, A. G. (2019). Mysia Olympos'undaki kültler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.