Anadolu'da son dönem Rifâî kültürünün temsili "Abdullah Gürbüz Baba" örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-02-25

Authors

Sağlam, Muhammed Hamza

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

XX. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olan Abdullah Gürbüz Efendi, Rifâiyye tarikatının Anadolu'daki önemli temsilcilerinden biri olmuştur. O, hayatının çok büyük bir kısmını tasavvufun içerisinde geçirmiş ve insanlara bu yolu sevdirmek için üstün bir gayret göstermiştir. Türkiye'nin birçok yerinden müntesipleri olmuştur. Abdullah Efendi, Çorum'da Şeyh Ebubekir Efendi tarafından kurulmuş olan Rifâî Dergâhı'nın başta Nevşehir olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde yaygınlaşmasını ve tanınmasını sağlamıştır. Onun bu hizmetleri tarikatına zâhirî bir icâzetle bağlanmadığından kimi zaman eleştirilere sebep olmuştur. Bu çalışmada, Abdullah Efendi'nin tasavvufa olan katkısı merkeze alınmış, hakkındaki ihtilaflı meselelerdeki görüşleri olduğu gibi verilmiş, bu anlamda akademik bir kaygı içerisinde kaleme alınmıştır. Ayrıca yetiştiği tarikatın silsilesi de bu vesileyle detaylı bir çalışmayla ele alınmış ve bazı kapalı hususlar açığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.
XX. Abdullah Gürbüz Efendi, who lived in the second half of the century, became one of the important representatives of the Rıfâiyye sect in Anatolia. He spent most of his life in Sufism and made a great effort to make people love this way. Turkey has been the site of many co-religionists. Abdullah Efendi, Sheikh Abu Bakr has provided Çorum dervish convent which was founded by Lord Rifai's first Turkey Nevşehir, including the dissemination and recognition in many cities. He sometimes caused criticism because he was not tied to his sect with an apparent justification. This study centered the contribution of Abdullah Efendi to Sufism, and opinions were given about the controversial issues about him, and in this sense, it was written in an academic anxiety. In addition, the lineage of the cult that he grew up on has been dealt with in detail, and some closed issues have been tried to be clarified.

Description

Keywords

Rifâiyye, Çorum, Nevşehir, Abdullah gürbüz, Postmodern darbe, Nefs, Postmodern coup, Desire

Citation

Sağlam, M. H. Anadolu'da son dönem Rifâî kültürünün temsili "Abdullah Gürbüz Baba" örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı/Tasavvuf Bilim Dalı.