İslâm ve din-devlet ilişkilerinde Batı Avrupa modeli

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Ferrari, Silvio

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalede, her geçen gün sayıları artan ve Avrupa’nın en büyük azınlığı durumuna gelen Müslümanların yaşadıkları bazı problemler ve bu problemlerin muhtemel çözüm önerileri ele alınmaktadır. Müslümanların karşılaştıkları problemlerin başında, ibadet yeri, toplu ibadet vakitlerinde okul ve işten izinli sayılma, hastane, hapishane, okul ve ordu gibi topluma açık yerlerde helal yiyecek bulundurulması gelmektedir. Müellife göre Müslümanların karşılaştıkları bu problemlerin çözülmemesi durumunda, Avrupa’nın benimsediği din-devlet ilişkileri sisteminin kısa zamanda tamamen yıkılma riski vardır. Farklı dinî grupların Avrupa’da barış içinde varlıklarını sürdürebilmeleri konusunda İslâm, sağlam bir hukukî yapının oluşturulmasına ve yeni bir din-devlet ilişkileri sisteminin tesisine katkıda bulunabilir. Bunun için de insan hakları ve inanç özgürlüğünün Avrupa’da yaşayan herkes için geçerli olduğunun kabul edilmesi ve önyargılardan uzak bir şekilde Müslümanların bu problemlerine çözümler üretilmesi gerekmektedir.
This article discusses the problems of Muslims that their numbers are increasing gradually in Europe and proposes some probable solutions to the problems. Muslims in Europe are faced to the problem of building of mosques, abstaining from working and attending school on the holy days, supplying of halal meat in the canteens of public institutions (hospitals, prisons, schools, army etc.). According to author, if the problems are not solved, then Church-State relations in Western European system would break down in a few years. Islam could contribute to reform a system of Church-State relations that can still offer a sound legal framework to the peaceful co-existence of different religious groups in Europe. In this article, the author claims that this problems could be solved by religious liberty and some basic freedoms that are available to all, individual and groups and by unprejudiced interferences.

Description

Keywords

Müslümanlar, Batı Avrupa, Din ve devlet, Müslims, Western European, Church and state

Citation

Ferrari, S. (2004). "İslâm ve din-devlet ilişkilerinde Batı Avrupa modeli". çev. Mehmet Salih Kumaş. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(1), 303-319.