Tarih felsefesi üzerine bazı düşünceler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, tarih ile ilgili bazı düşünceleri, tabiî bilimler ile sosyal bilimlerdeki gelişmeler çerçevesinde, yeniden gündeme getirmeye çalışmaktadır. Araştırma tarihî gerçeklik ve bilgi-tarih arasındaki münasebetin nasıl kurulduğnu Batıda gelişen farklı düşünce sitemlerinin perspektiflerine göre anlatmaktadır. Bu arada İslam düşünce geleneğinin insan fiillerinin açklanmasının nasl yapılacağına dair telakkiler de özet olarak irdelenmiştir. Çalışmanın vardığı en önemi sonuç, bilgi-tarihin tam anlamıyla evrensel bilgiye ulaşamayacağı yönündedir. Bununla birlikte söylem evrensele ait olabilir.
Dans cette recherce, On est étudie les opinions à l’Histoire dans la cadre du développement des sciences naturels et socials. Cet article parle des relations entre la réalité historique et le savoirhistoire, selon les philosophies diverses à Occident. En outre Les explications des actions humains ont éte racontés dans la tradition des opinions islamiques. İl ne s’agit pas le savoir üniversel à la place de l’Histoire. Mais pourtant le savoir historique appartient à l’universalité.

Description

Keywords

Tarih, Felsefe, Tarih felsefesi, L’histoire, La philosophie, La philosophie d’histoire

Citation

Yediyıldız, M. A. (2003). "Tarih felsefesi üzerine bazı düşünceler". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(1), 167-183.