Balkanlar’da Türk Tasavvuf Edebiyatı’na genel bakış

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Avrupa kıtasının İslam’la tanışması Endülüs Emevîleri’nin faaliyetleri neticesinde çok erken bir dönemde olmuştur. XIV. yüzyılda Osmanlılar’la başlayan dönem ise varlığını sürdürmektedir. Avrupa’da, özellikle Balkanlar’da yaşayan İslam kültürünün mühim bir unsuru da tasavvufî hayatla ilgilidir. İslam dünyasında yaygın olan birçok tarikat bu bölgede kurulan tekkelerle yaşama imkanı bulmuştur. Sûfilerin yetiştirdiği insan, yazdığı eser, tercüme ettiği risale ve kurduğu dergahlarla bu “ahlak ve eğitim felsefesi” daha uzun yıllar yaşamaya devam etmeye aday görülmektedir.
Europe encountered with Islam in its early period, during Andalus Umayyads rule. Another period begun with the Ottoman Empire in the 14 th century which still maintains its influence. Islam in Europe especially in Balkans region is strongly related to the sufi tradition. The sufi orders which spread all over the Islamic world maintaned their existence by tekkes founded in the region. This “moral and educational philosophy” seems to continue through sufis themselves, their writings, translations and tekkes founded by them.

Description

Keywords

İslâm, Endülüs Emevîleri, İslam kültürü, Balkanlar, Andalus Umayyads, Islamic world, Balkans

Citation

Kara, M. (2001). "Balkanlar’da Türk Tasavvuf Edebiyatı’na genel bakış". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 1-26.