XVI. yüzyılda Bursa’da tedavüldeki kitaplar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa, Osmanlı Devleti’nin önemli bilim ve kültür merkezlerinden biridir. Bilimsel ve kültürel gelişmenin temel kaynakları olan kitaplar, Bursa’nın bu özelliğinin oluşmasında önemli rol oynamıştır. Bu konuda XVI. yüzyıl tereke kayıtları en önemli kaynak konumundadır. Bu kayıtların incelenmesi neticesinde 400 farklı kitap olmak üzere yaklaşık 3.000 eser tespit edilmiştir. Bu makalede XVI. yüzyılda Bursa’da, daha çok okunan kitaplardan bir kısmı tanıtılmaya çalışılacaktır.
Bursa has been one of the most important centres of culture and science in the Ottoman State. Books as essential material for cultural and scientific development have been always played an important role in this aspect of the city of Bursa. This paper looks at this ‘treasure’ of Bursa. Our basic source for imformation about books is the ‘heritage records’ in Bursa XVI. century heritage records allows us to find out nearly 3.000 books, 400 of which are in various subject. This paper reviews the books which we think were read more widely in Bursa.

Description

Keywords

Bursa, Osmanlı Devleti, Tereke kayıtları, Ottoman Empire, Treasure

Citation

Karataş, A. İ. (2001). "XVI. yüzyılda Bursa’da tedavüldeki kitaplar". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(1), 209-230.