Bursa Balkan göçmenleri ağızlarında isim işletme ekleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-01-31

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Anadolu’da göçmen iskânının önemli merkezlerinden biri olan Bursa, 18. Yüzyıldan başlayarak 20. Yüzyılın sonlarına kadar farklı coğrafyalardan pek çok göç almış ve buna bağlı olarak da Bursa’da yeni yerleşim birimleri kurulmuştur. Bursa’ya gelen göçmenler, başta il merkezi olmak üzere İnegöl, İznik, Gemlik, Karacabey, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhangazi ve Yenişehir ilçelerine yerleştirilmişlerdir. Bursa yöresine gelen göçmenler kültürel zenginliklerini de beraberinde getirmişlerdir. Bu kültürel zenginliklerin başında da dil gelmektedir. Bu açıdan Bursa, yerlisiyle göçmeniyle zengin bir ağız çeşitliliğine sahiptir. Bursa’nın yerli ağızlarının derlenip incelenmesi daha önce tarafımızdan yapılmış olmasına rağmen Bursa ağızlarıyla ilgili çalışmalar ancak Bursa göçmen ağızlarının da buna dahil edilmesiyle tamamlanmış olacaktır. Bu incelemenin ilk adımı olarak “Bursa Balkan Göçmenleri Ağızlarının Derlenip İncelenmesi” adlı proje kapsamında derleme ve çözümleme çalışmaları yapılmıştır. Bu bildiride Bursa Balkan göçmenleri ağızlarındaki isim işletme ekleri üzerinde durulacaktır.
Bursa, which is one of the important centers of the immigrant settlement in Anatolia, let in a lot of immigrants from different geographies starting from the 18th century until the end of the 20th century and, depending on this, new settlement units started to be established in Bursa. Immigrants coming to Bursa were settled primarily in the city center and in the districts of Inegol, Iznik, Gemlik, Karacabey, Mudanya, Mustafakemalpasa, Orhangazi and Yenisehir. Immigrants coming to the vicinity of Bursa brought along their cultural riches, too. In the lead of these cultural riches comes language. From this perspective, Bursa with its local people and immigrants has a range of accents. This article aims to reveal the nature of noun inflections in the accents of Bursa Balkan immigrants.

Description

Bu çalışma ; 27-29 Ekim 2011 tarihlerinde Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen IV. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağzı Araştırmaları Çalıştayı'nda sunulan bildirinin genişletilmiş halidir.

Keywords

Türkiye Türkçesi ağızları, Bursa Balkan göçmenleri, Ad işletimi, Turkey Turkish accents, Bursa Balkan immigrants, Noun inflection

Citation

Uluocak, M. vd. (2013). “Bursa Balkan göçmenleri ağızlarında isim işletme ekleri”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(24), 155-166.