Hafif ticari araç kapıları için modüler menteşe tasarımı, optimizasyonu ve prototip imalatı projesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-12-02

Authors

Tüfekçi, Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sürdürülebilirlik kavramı günümüzde büyük bir önem kazanmıştır. Son yıllarda oluşturulan regülasyonlar ile otomotiv üreticileri CO2 emisyonu oranını düşürmek ve geri dönüşüm katsayısı yüksek malzemeleri kullanmak zorunda kalmışlardır. Hafif, mekanik özellikleri iyi ve geri dönüşüm katsayısı yüksek malzemelerden en önemlilerinden biri ise alüminyum alaşımlarıdır. Tez çalışmasında bir hafif ticari araç menteşesinin alüminyum alaşım malzemesinden üretilmesi amaçlanmıştır. Böylelikle menteşenin sürdürülebilirlik ve ağırlık bakımında iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bilgisayar destekli tasarım, sonlu elemanlar analizleri ve topoloji optimizasyonları gibi yenilikçi yöntemlerle sonuca ulaşılmıştır.
Nowadays, recyclability is very important. Automotive producers must reducing C02 emissions and must use materials that has big recyclable factor according to regulations that are created in recent years. Aluminum is one of the most important material that has good mechanical properties, is light and has good recyclable factor. In this study, the aim is produce to hinge that is for light commercial vehicle door, by using aluminum. In this way, hinge will be improved in term of weight and recyclability. The conclusion was reached by using innovator methods which are Computer aided design, finite element analysis and topology optimization.

Description

Keywords

Menteşe, Sonlu elemanlar analizi, Optimizasyon, Alüminyum, Hafifletme, Hinge, Finite element analysis, Optimization, Aluminum, Weight reduction

Citation

Tüfekçi, M. (2016). Hafif ticari araç kapıları için modüler menteşe tasarımı, optimizasyonu ve prototip imalatı projesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.