Gazzîzâde Abdüllatif’in kaleminden Bursa dergâhları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-01-06

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa Osmanlı tarihinde önemli yeri olan şehirlerden birisidir. İstanbul’un fethiyle birlikte bu önem ikince dereceye düşmüş ise de, diğer şehirlere nazaran belli bir derece devam etmiştir. Özellikle tasavvuf tarihi açısından Bursa, İstanbul’u beslediği gibi, Mısriyye ve Celvetiyye gibi iki önemli tarikatın kurulmasına ev sahipliği de yapmıştır. Bursa hakkında on kadar şehir monografisinin yazılması da bu öneminden kaynaklanmaktadır. Bu makalede söz konusu monografilerden birisi olan ve Gazzîzâde Abdüllatif tarafından yazılan Hülasatü’l-Vefeyât adlı eserden hareketle Bursa tasavvuf tarihi ve dergâhları hakkında bilgi verilmektedir.
Bursa has an important place in Ottoman history. Altough it had lost some of its importance after the conquest of istanbul, it had always been a privileged place in Ottoman empire. Two important dervish ways Mısriyye and Celvetiyye, was founded in Bursa on the one hand and Istanbul has been benefited from Bursa's mystical movements on the other. Because of this importance, there were about ten city monographs about Bursa. In this article, by considering the monograph, Hülasatü'l-Vefeyât which was written by Gazzîzâde Abdüllatif, an information is given about Bursa mystical history and dervish lodges.

Description

Keywords

Osmanlı, Şehir monografisi, Bursa, Tasavvuf, Dergâh, Ottoman, City monographs, Sufism, Dervish lodge

Citation

Öcalan, H.B. (2012). “Gazzîzâde Abdüllatif’in kaleminden Bursa dergâhları”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(22), 43-64.