Basit delin sınırları içinde din

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Greisch, Jean

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makaledeki görüşler felsefe sahnesine büyük ölçüde hakim olan çağdaş din felsefesi anlayışlarından biriyle ilgilidir. Günümüz felsefesi yüzyılın başında Gotîlob Frege, Bertrand Russel ve Ludwig Wittgenstem’m, çalışmalarıyla öncülük ettikleri “lengüistik dönemeç”in (passmore) çeşitli etkilerine maruz kalmıştır. Bu dönemeçten yeni bir felsefe anlayışı, analitik felsefe doğmuştur. Bu felsefeyi “dil felsefesi” kavramıyla özdeşleştirmemeliyiz. Analitik felsefenin sonucunu din felsefesi açısından değerlendirmek istersek, her şeyden önce “analitik felsefe” teriminin çok çeşitli görüşleri içerdiğini hiç unutmamak gerekir? Problemimizle ilgili olarak, söz konusu “lengüistik dönemeç”i şimdilik, düşünülebilir alanı söylenebilirin analiziyle smırlamak diye tanımlayabiliriz.

Description

Bu çalışma, Paris Katolik Enstitüsünde 1989/1990 öğretim yılında, ikinci dönem öğretimi çerçevesinde verilen din felsefesi dersinin bir bölümünün önemli fikirlerini yeniden ele alır.

Keywords

Din, Ahlâk, Felsefe, Analitik felsefe, Mistik, Religion, Morals, Philosophy

Citation

Greisch, J. (1998). "Basit delin sınırları içinde din". çev. Zeki Özcan. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(7), 601-641.