John Locke’da ahlâk kurallarının kaynağı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ahlâk Felsefesinde yer alan her ahlâk sisteminin sahip olduğu ortak özelliklerden biri de, insanlara, "ahlâki iyi"ye uygun olan davranışları gerçekleştirmeyi, "ahlâki kötü”ye uygun olan davranışlardan kaçınmayı emreden birtakım ahlâk kurallarım içinde taşımaktır. Yine, her ahlâk sistemi birtakım ahlâk kurallarını içinde taşıdığı gibi, bu kuralların kendisinden çıktığı bir kaynağı göstermeyi de ihmal etmez. Bu kaynak, bazen toplum, bazen bilge bir insan, bazen de (ilahi dinlerin ortaya koyduğu ahlâk sistemlerinde olduğu gibi) aşkın bir Varlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu makale, tanınmış Ingiliz filozofu John Locke'ım ahlâk kurallarının kaynağı ile ilgili görüşlerini ortaya koymayı ve bu görüşleri, filozofun kendi felsefi sistemi açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
One of the common characteristics every ethical systeın in Moral Philosophy has is to contain some moral rules which command men to do the actions in accordance with " moral good " and to abstain from ones in accordance with " moral evil And, every ethical systeın not only contains some moral rules they also indicate a source from which these moral rules rise. This source is sometimes society, sometimes a wise man and sometimes a transcendental Being, as is in divine religions' ethical systems. This article airns to indicate well~known British philosopher John Locke's views on the source o f moral rules and to appraise them from the point of Locke's philosophical system.

Description

Keywords

Ahlâk felsefesi, Ahlâki iyi, Ahlâki kötü, Moral philosophy, Moral good, Moral evil

Citation

Çetin, İ. (1994). "John Locke’da ahlâk kurallarının kaynağı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(6), 167-176.