"el-Îzâh Fi’l-hayr el-mahz (Liber de causis)" ve onun tesirini yansıtan bir grup risale

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ortaçağ İslâm kültür çevresine mensup düşünürleri etkilemiş olan Yeni- platoncu kaynaklardan birisi de, bilindiği gibi, el-îzâh Fi’l-hayr el-mahz (veya Kelâm fi mahz el-hayr)’dır*. Gerek bu eser ve gerekse genel olarak İslâm Yeniplatonculuğu üzerine pek çok araştırma yapıldı ve konuyla ilgili orijinal literatür büyük ölçüde neşredildi. Bu nedenle, burada, el-îzâh fi’l-hayr el-mahz (bundan sonra Fi’l-hayr el-mahz)’ın İslâm ve Batı ortaçağlarındaki macerası ve etkisi üzerine uzun bir tekrarda bulunmak istemiyorum. Ne var ki, Fi’l-hayr el- mahz araştırmaları için bir katkı olabileceğini ümit ettiğim bir-iki tesbiti belirtmeye geçmeden önce, konunun tarihi gelişimine kısaca değinmenin yararlı olacağına inanıyorum.
In this article I discussed some new materials about the anonymous "al- îzâh al-khair", which appearedin a group of "rasâil" extantamong Avempacean, or, perhaps, pseudo-Avempacean vmtings. These ''rasâil” show that there was a different version o f al-îzâh fı al-khair al-mahd (Liber de causis) in Arabic.

Description

Keywords

Ortaçağ, İslam kültürü, Fi’l-hayr el-mahz, Liber de causis, İslâm coğrafyası, Medieval, Islam geography, Islam culture

Citation

Aydınlı, Y. (1993). ""el-Îzâh Fi’l-hayr el-mahz (Liber de causis)" ve onun tesirini yansıtan bir grup risale". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 5(5), 189-217.