İslam hukukunda telfik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-07-15

Authors

Tahirov, Sayit

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İslâm Hukuku, yürürlükte olan bir hukuk sistemidir. Telfîkte İslam Hukukunun mühim meselelerinden biridir. Farklı görüş ve hükümleri birleştirmek anlamına gelen telfîk VII. asırdan sonra usul âlimleri arasında tartışılan bir mesele olmuştur. İslâm Hukukunda içtihada dayalı bir mesele olan telfîk, genel olarak fıkıh usûlü eserlerinin taklit bölümünde değerlendirilmiştir. Telfîk aynı zamanda özel risalelerinde de konusu olmuştur. Ancak her ne kadar İslam'ın ilk dönemlerinde telfîk kavramı bilinmese de aslında insanlar, İslam'ın ilk döneminden itibaren ibadet hayatlarında bu kavrama bazen bilinçli bazen de bilinçsizce başvurmuşlardır. IV. Asırdan itibaren İçtihadın, yerini neredeyse tamamen taklide bırakmasıyla beraber insanlar, artık ibadet hayatlarında bütünüyle taklide bazen de telfîke yöneldiler. Ve bu hal günümüzde hala devam etmektedir.
Islamic law is still valid. Talfeek is also one of the important issues of Islamic law. "Talfeek" which means putting together different views and provisions became a matter discussed among the method scholars after seventh century. The talfeek that is based on legal precedent in Islamic law has generally been evaluated in imitation part in Islamic law style works. The talfeek has also bean subject of special leaflets. Altough at the beginning stages of Islam the talfeek concept wasn't known, in fact people sometimes appeded to that concept, consciously or unconsciously at the beginning stages of Islam. Since 4th century, as the legal precedent almost compeletely left its place to the imitation or sometimes to the talfeek and this situation still continous today.

Description

Keywords

Taklid, Telfîk, İslam hukuku, Fıkhi mezhep, Taqleed, Talfeeq, Islam law, Fiqh sects

Citation

Tahirov, S. (2016). İslam hukukunda telfik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.