Mısır'da İngîliz işgalinin Arap dili üzerindeki tesirleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1986

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mısır'da 1882 tarihinde başlayan İngiliz işgali ve akabinde İngilizler tarafın­ dan klâsik Arap dilini gözden düşürmek ve kendi dillerine sempati uyandırmakmak­ sadı ile yapılan çalışmalar, ülkedeki aydınlar üzerinde değişik etkilere ve tepkilere yol açmıştır. Bu çalışmaların neticeleri muhafazakârlarca şiddetle reddedilirken, aşırı yenilik taraftarlarınca da benimsenmiştir. Hattâ bunların içinden bazıları kül­tür dili olan fasih Arapça ile halk dilini birbirine mezcederek, sadece Mısır'a has yeni bir dilin icad edilmesini dahi savunmuşlardır. Bu arada mutedil yenilik taraftarı ola­ rak bilinenler, klâsik Arap dilinin çağın icablarına göre ıslah edilmesi gereğini öne sürmüşler ve bu görüşlerini çeşitli ilmi ve edebî sahalara ait yazıları ile bizzat destek­lemişlerdir. Bugün Mısır'da ilmi ve edebî çevrelerin kullandığı dilin bu grubun çalışmaları ile kıvamını bulmuş olduğu söylenebilir.
This article, deals ıvith the British activities to disgrace the Arabic cultural language in Egypt and the reactions of the Egyptian intellectuals after occupation on 13 July 1882.

Description

Keywords

Mısır, İngiliz işgali, Arapça, Osmanlı, Egypt, British activities, Arabic, Ottoman

Citation

Ayyıldız, E. (1986). "Mısır'da İngîliz işgalinin Arap dili üzerindeki tesirleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1(1), 69-74.