Kur'an ışığında islamın inanç hürriyetine verdiği önem ve kişinin sorumluluğu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yüce Allah insanları, beşerî kabiliyetleri oranında hür iradeli yaratmıştır. Ki­ şilere tanınan haklar ve bunların karşılığında onlardan beklenen vazifeler de bu te­ mele dayanır. • Kişisel hakların en başta geleni, bir kimsenin, hiçbir baskı altında kalmadan, aklına ve gönlüne yatan bir dine bağlanabilmesidir. Kur'an'da bazı âyetler, dine davette zorlamayı katiyyetle yasak ederken, ba­ zıları da "din sadece Allah için oluncaya kadar” savaşmayı emretmektedir. İslam ta­ rihi ve âyetlerin nüzul sebeplerini dikkate alarak, konuyu incelediğimizde Kur'ân'ın İslâmî zorla kabul ettirmek için değil, fakat insanlarla bu dinin arasına giren engelle­ ri kaldırmak için savaşmayı emrettiğini görürüz. İnsan istediği bir dini seçebilir. Fakat isteyerek kabul ettiği dinin hak ve vazi­ felerini çiğnediği takdirde, dünyevî ve uhrevt sorumluluklarına katlanmak mecburi­ yetindedir. Zira külfetsiz nimet veren hiç bir sistem yoktur.
Allah had created mankind with free-will according to their human capabili- ties. While some o f the Çuranic verses prohibit the compulsion in the invition to religion some of them command "fight them on until there is no more tumult or opression and there prevail justice and faith in God”. Researched the subject, one will see that the mankind have free-ıvill in the acceptance any religion.

Description

Keywords

Kur'ân, İnanç özgürlüğü, İrade, Quran, Belief freedom, Free-will

Citation

Çelik, İ. (1987). "Kur'an ışığında islamın inanç hürriyetine verdiği önem ve kişinin sorumluluğu". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2(2), 161-170.