The relation of the self and external reality

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

In order to explain the relation of the self and external reality for the purpose of demonstrating that the search for an ontological basis of the external world is not a meaningful one, it is necessary to explain, first of all, the concepts "self" and "external reality", and then go ahead to interrogate the relation of the self and external reality. In this paper, firstly the general understanding of the concept of self will be explained in terms of its epistemic nature and functions. Later, I will state my understanding of the concept of self and discuss its relation with the external world.
Ben ve dış dünya arasındaki ilişkiyi anlamak için sadece dış dünyanın ontolojik temelini gösterme amacı çok da anlamlı bir uğraş olmamaktadır. Çünkü öncelikle “Ben” ve “Dış Gerçeklik” kavramlarını belirgin biçimde tanımlama gerekliliği vardır. Sonra da bu iki kavram arasındaki ilişkinin sorgulanması yapılmalıdır. Bu makaelede ilkin “Ben” ve “Dış Gerçeklik” genel anlamıyla açıklandıktan sonar kendi görüşlerim doğrultusunda her iki kavram ve birbirleriyle olan ilişki ve etkileşimi açıklanacaktır. “Ben” ve “Dış Gerçeklik” işikisi çoğunlukla epitemolojik bağlamda ele alındığı için ikiciliğe giden felsefi kuramların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu nedenle, “Ben” in epitemeik doğası ve özellikleri temelinde bilen öznenin dış dünaya yanı bilinen nesenye yönelmesi olarak alınan ilişki, çoğunlukla epitemolojik bir zeminde tartışılarak anlaşılmıştır. Sorgulanması gereken soru, “Acaba ‘Ben’ ile ‘Dış Gerçkelik’ arasındaki ilişkinin ontolojik temeli nedir? olmalıdır. Bilen öznenin yalnızca bilme özelliklerinden yola çıkarak tanımlanması onu soyutlayarak bilinenden ayrı bir varlık alanına yerleştirilmesine neden olmaktadır. Diğer yandan bilinen nesne ve dış dünya, bilenden bağımsız bir varlık olarak izole edilmektedir. Bu makalenın amacı, bu düalist ayrıştırmayı tartışmak ve her ikisinin birlikteliğine varlıksal bir zemin bulmaya çalışmaktır.

Description

Keywords

Self, Reality, Subject, Object, World, Knower, Known, Ben, Dış gerçeklik, Özne, Nesne, Dünya, Bilen, Bilinen

Citation

Çüçen, A. K. (2016). "The relation of the self and external reality". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 26, 37-43.

Collections