Deux poèmes, deux poètes: Le regard analogue De Rimbaud Et D’Eluard au monde du rêve

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-05-04

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Le voyage vécu ou imaginé, sous la vague de l’exotisme, conduise, le plus souvent, les poètes et les écrivains à chercher un meilleur sort dans “un ailleurs”. Or, sous la forme la plus élaborée, l’exotisme est devenu un refus de la réalité, l’expression du rêve intérieur en allant jusqu’au merveilleux, ou irréel, dans les écrits des poètes comme Rimbaud au XIXème siècle et ceux des surréalistes comme Paul Eluard au XXème siècle. Cet article, dans le cadre de la discipline de la littérature comparée, vise à étudier la représentation d’un « autre » ou d’un « ailleurs » qui se manifeste sous forme de l’image, inscrit dans l’imaginaire. Par la lecture comparative des poèmes choisis de Rimbaud et d’Eluard, on envisage donc à mettre en évidence les liens d’analogie de l’imaginaire de ces deux poètes qui se rejoignent dans un même univers de rêve à l’intervalle d’un demi-siècle.
Şair ve yazarların, düşleyerek ya da, yabancı ülkelere gerçekten giderek gerçekleştirdiği seyahatler, ekzotik akım dalgasıyla birlikte, onları hep « başka bir yer » arayışına yöneltmiştir. Kavram, XIX.yy da Rimbaud, XX. yy da ise Paul Eluard gibi sürrealist şairlerin şiirlerinde boyut değiştirmiş, gerçeğin bir yadsınışı olarak, içsel evrenin, düş’ün (rüya) yansıması anlamını kazanmıştır. .İnceleme konusu olarak bu çalışmada, karşılaştırmalı edebiyat yöntemseli çerçevesinde, şairlerin düşlem evreninde hayal ettikleri bir « diğeri » veya « başka bir yer » in imgesel biçimde dile yansıtışlarını, dolayısıyla düşlemlerini oluşturan imgelerin çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Bu makale, Rimbaud ve Eluard’dan seçilen birer şiir metinlerinin, analitik okuma yoluyla karşılaştırılarak, her iki şairin, düşlemlerinde oluşan imgelerin benzer yanları ve bağlantı boyutları ortaya çıkartarak, yarım asır arayla, söz konusu şairlerin nasıl aynı düş (rüya) evreninde buluştuklarını göstermektedir.
Along with the influences of the exotic movement, the trips, which the poets and the writers experienced either by imagining or by actually visiting the foreign countries, have always directed them to search for “a new place.” The concept has changed dimension in the poems of surrealist poets such as Rimbaud in the 19th century and Paul Eluard in the 20th century and gained meaning as a denial of reality and a reflection of inner nature and imagination (dream). The research subject in this study is how the poets fictitiously reflect their dreams of “the other” or “another place” from their imagination into words, therefore the aim is to analyze the images which form their dreams within the comparative literature method. This article shows how the subject poets meet in the same imagination (dream) world, though half a century apart, by comparing one poem from each poet in an analytical way and by bringing out the similarities and connecting dimensions of their images which are formed in their dreams.

Description

Keywords

Littérature comparée, Image, Imaginaire, Ailleurs, Autre, Rêve, Karşılaştırmalı edebiyat, İmge, İmgelem, Başka bir yer, Öteki, Rüya, Comparative literature, Image, Imagination, Another place, The other, Dream

Citation

Gökmen, A. ve Parlak R. (2015). “Deux poèmes, deux poètes: Le regard analogue De Rimbaud Et D’Eluard au monde du rêve”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 28(Frankofoni Özel Sayısı), 23-34.