Güç kalitesi bozulmalarında harmonik kestirim yöntemlerinin performans analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-07-05

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüz modern güç sistemlerinde doğrusal olmayan yüklerin, güç elektroniği elemanları ve devrelerinin artmasıyla birlikte güç kalitesi problemleri de ortaya çıkmaktadır. Güç kalitesini etkileyen unsurların başında da harmonikler yer almaktadır. Bu nedenle harmoniklerin tespit edilmesi, ölçülmesi, kestirimi ve bastırılması son derece önemlidir. Harmonik kestirimi için birçok yöntem ve teknikler mevcuttur. Ancak güç sistemlerinde meydana gelen bozukluklar, bu yöntemlerin performansını etkilemektedir. Gerçekleştirilen çalışmada; harmonik kestiriminde kullanılan on farklı yöntemin (hızlı Fourier dönüşümü, chirp z-dönüşümü, ayrık Hartley dönüşümü, Hilbert-Huang dönüşümü, Prony yöntemi, çoklu işaret sınıflandırma, Kalman filtre, en küçük ortalama kare, normalleştirilmiş en küçük ortalama kare, sızdıran en küçük ortalama kare) gerilim çökmesi, gerilim sıçraması, gerilim kesintisi ve dalga şekli bozulmalarındaki performansları incelenmiş ve karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır.
In modern power systems, power quality problems have occurred with an increase of non-linear loads, power electronics components and circuits. Harmonics are the fundamental factors that affect power quality. Therefore, it is significantly important to detect, measure, estimate and suppress harmonics. There are many methods and techniques for harmonic estimation. However, disturbances in power systems affect the performance of these methods. In this study; different ten methods used in harmonic estimation (fast Fourier transform, chirp z-transform, discrete Hartley transform, Hilbert-Huang transform, Prony method, multiple signal classification, Kalman filter, least mean square, normalized least mean square, leaky least mean square) their performance in voltage sag, voltage swell, voltage interruption, and waveform distortions were examined and their comparative analysis was done.

Description

Keywords

Harmonik kestirimi, Gerilim çökmesi, Gerilim sıçraması, Gerilim kesintisi, Dalga şekli bozulması, Harmonic estimation, Voltage sag, Voltage swell, Voltage interruption, Waveform distortion

Citation

Süpürtülü, M. K. ve Vatansever, F. (2020). "Güç kalitesi bozulmalarında harmonik kestirim yöntemlerinin performans analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 25(2), 849-860.